Zomertortels…help!

Vroeger gewoon Tortelduiven genoemd. Een prachtig duifje, dat je in heel Berkheide kon horen koeren. Verwant aan de Turkse tortel, maar veel kleurrijker en ik verlang nog steeds terug naar dat kenmerkende zomerse geluid. Inmiddels Zomertortel genoemd, maar dat heeft niet kunnen verhinderen dat het een zeer zeldzame verschijning in Nederland is geworden. Zie de grafiek voor Berkheide. In de tachtiger jaren nog met 40 paar vertegenwoordigd, maar in 2010 was het geluid verstomd.

Ik steun daarom de oproep van Gijs van der Bent (lid van onze werkgroep) van harte:


Help de Zomertortel

Op zaterdag 9 mei proberen teams van vogelaars uit Katwijk zoveel mogelijk vogelsoorten te zien en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de bescherming van de Zomertortel. Meedoen kan ook vanaf je huis, tuin en balkon

Tot de jaren negentig broedden er nog tientallen paartjes Zomertortels in Berkheide. Na 1995 en na 2000 ging het hard achteruit en vanaf 2010 moeten we het helemaal zonder doen. Zelfs op de trek is de Zomertortel hartstikke zeldzaam geworden bij ons.

Dit mooie duifje trekt elk jaar na het broedseizoen vanuit Europa en Azië naar Afrika om te overwinteren. Op trek en in de winterkwartieren worden er nog steeds jaarlijks honderdduizenden geschoten door sportjagers, terwijl deze vogel het door verschraling en verwoesting van het landschap ook al steeds minder naar z’n zin heeft in de broedgebieden en in de overwinteringsgebieden. Het recept voor een verbijsterende achteruitgang van dit prachtige duifje: 90 procent sinds de jaren tachtig, en de achteruitgang gaat door… Wordt het net zo’n verhaal als dat van de uitgestorven Trekduif in Noord-Amerika???

Hoe kunnen we de Zomertortel helpen? In ieder geval met geld, waarmee beschermingsmaatregelen genomen kunnen worden en voorlichtingscampagnes opgestart. Zaterdag 9 mei is er een speciale actie om geld in te zamelen voor de Zomertortel. Het idee is overgewaaid van Texel. Het Wadden Vogelfestival dat dit weekend plaats zou vinden op Texel gaat vanwege alle corona-maatregelen niet door. Voor het onderdeel Texel Big Day is nu een alternatief gevonden, dat landelijk is uitgerold. Overal in Nederland worden nu op zaterdag 9 mei zogenoemde ‘Big Days’ en ‘Big Sits’ georganiseerd, ook in Katwijk.

Individuele vogelaars en teams (maximaal twee personen!) proberen in een bepaalde tijd zoveel mogelijk vogelsoorten te zien; op een bepaalde route, op een bepaalde locatie of (de corona-adviezen indachtig) vanuit huis! Je kan tellen waar en zo kort/lang je maar wil, uiteraard met inachtneming van de corona-maatregelen.

Kijk voor meer informatie over deze actie en over de Zomertortel op www.waddenvogelfestival.nl, waar men ook kan inschrijven. Het inschrijfgeld is 25 euro per persoon/per team (maximaal twee, of gezin). Dit inschrijfgeld is de donatie voor de bescherming van de Zomertortel. Na inschrijving wordt het team vermeld op https://www.waddenvogelfestival.nl/deelnemers-2020/ en kan het inschrijfgeld gedoneerd worden door gebruik te maken van de eigen donatiebutton. De diverse Katwijkse teams staan onder de noemer Katwijk Big Sit. Vrienden en familie kunnen sponsoren via dezelfde donatieknop. En of je nu telt of niet; sponsoren kan altijd!

 

 

 • Gijsbert van der Bent -

  Hoe zeldzaam de Zomertortel is geworden blijkt wel uit het feit dat tientallen vogelaars op een stralende zaterdag 9 mei geen enkele Zomertortel konden vinden in Katwijk en omstreken. Toch onvoorstelbaar als je bedenkt dat ze voorheen gewoon al overal zaten in deze tijd. Zondag 10 mei werd wel een doortrekkende vogel gemeld vanaf Trektelpost Berkheide. Deze bleef nog even plakken in de zeereep.

 • Joop de Leeuw -

  Gijs, ik ben benieuwd of de actie nog een succes is geweest (afgezien van de treurige ervaring waarover je hierboven schrijft), en waar die beschermingsmaatregelen uit bestaan.

 • Gijsbert van der Bent -

  Hoi Joop, er zijn die dag door alle deelnemende vogelaars/teams maar liefst 150 soorten gezien (exclusief exoten). Helaas zat de Zomertortel daar niet bij. Zou 25 jaar geleden onvoorstelbaar zijn geweest. We kregen wel dagen later van Piet Schaap (met de postduif) te horen dat hij zaterdag toch een Zomertortel had in Berkheide, en op de zondag erna werd er eentje gezien vanaf de telpost Berkheide.

 • Gijsbert van der Bent -

  Dag Joop, het die dag opgehaalde geld, zo’n 9.000 euro, wordt besteed aan het inzaaien van akkerrandjes bij de laatste broedplaatsen op Texel, en voor voorlichtingsmateriaal.

 • Een reactie plaatsen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Content is protected !!