Ze zijn er nog (gelukkig)

Mooi ronde vandaag. Er zingen nog maar weinig vogels, je merkt dat het broedseizoen begint af te lopen. Voor ons is dat altijd het moment dat de Bosrietzangers arriveren. Deze nerveuze, melodieuze zangertjes zijn de (onder de) laatste broedvogels die aankomen in Berkheide. We hadden er twee weken geleden één, en vandaag twee op andere plaatsen. Ook dat is kenmerkend voor de Bosrietzanger. Zo zijn ze er, en twee weken later kunnen ze weer weg zijn. Met zo weinig zingende vogels gaat de aandacht vanzelf naar andere dieren of planten. Zo liepen we aan de oostzijde van ons kavel in winning 4. Hier staan een paar van de mooiste of bijzondere juweeltjes onder de planten in Berkheide. Dit jaar is echter bijzonder mager en slecht begonnen voor deze vallei. Na een bedrijfsongeval stonden de meertje hier vrijwel droog en dit heeft maanden geduurd, verlengd door de aanhoudende droogte dit voorjaar.  Dat is goed te zien aan de vegetatie; het staat er allemaal wel, maar in veel kleinere aantallen en de orchideeën zijn miniatuur.

Daarom hadden we een mooie opsteker toen we de zeldzame Groenknolochis terugvonden. Deze orchis staat er in lage aantallen (we hebben een kleine tien gevonden), en je loopt er niet bepaald zo even naar toe, zie de eerste foto hieronder, waar twee van deze mini-orchideetjes te zien zijn, probeer ze maar eens te ontdekken… 🙂

Zo zoek je van “bovenaf”: twee Groenknolorchissen op deze foto

Ook in de zuidelijke vallei van de Kalahari kwamen we weer een oude bekende tegen, die we een jaar hebben moeten missen: Rondbladig wintergroen, zie hieronder:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!