Wit (en de Bokkenorchis)

In de serie wit van Gerrit ben ik zo vrij om nog twee plantjes toe te voegen:

Allereerst de Gewone Zandmuur. Geen echte Muur (Stellaria) maar een Arenaria serpyllifoloia. Arenaria suggereert dat het een plantje is van zandige plekken en serpyllifolia slaat op de tijmvormige blaadjes. Een piepklein en elegant plantje dat je makkelijk over het hoofd ziet. Het staat algemeen op paden en verstoorde grond  in kalkrijk zand, zoals Berkheide dit heeft. De bloemetjes lijken sterk op  die van een andere Muur die ook geen Muur is, de Drienerfmuur, maar de blaadjes zijn kleiner en borstelig behaard.

Gewone Zandmuur op de middenberm van een werkpad in kavel 4, foto’s Co Hoogenboom

De tweede plant zou je niet zo snel in dit rijtje verwachten. Het gaat om een orchidee die bijna sneeuwwit bleek te zijn. We vonden één exemplaar in kavel 4. Ik zou zeggen een Rietorchis…

Witte orchidee, foto Co Hoogenboom

En als we het toch over orchideeën hebben, bij het schrijven van dit nieuwsbericht viel me op dat er woensdag 79(!) mensen deze site bezocht hebben, waarbij ze  gezamenlijk 261 keer een pagina bezocht hebben.  Ik dacht onmiddellijk dat iets niet in de haak zou zijn, want normaal worden we door 15-20 mensen dagelijks bezocht, met uitschieters van hooguit 30. Na wat speurwerk bleek dat de meeste bezoekers via Nature Today op onze site kwamen. Afgelopen woensdag stond hier een aardig stukje in over een Bokkenorchis die gevonden is in de Hollandse Duinen . Aan het eind van dit artikel stond een verwijzing naar onze site, namelijk naar ons boek Bijzonder Berkheide, zodoende.
De witte orchis is weliswaar niet zo spectaculair als een Bokkenorchis, maar ik vind hem toch wel bijzonder.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!