Winters Berkheide!

De afgelopen dagen was het weerbeeld erg onrustig; van stormachtig weer en hevige regenval op donderdag tot relatief zachte omstandigheden op de vrijdag. Afgelopen weekend werd het kouder en kouder en gisteren was het dan zover: sneeuw! Voor de meeste mensen reden genoeg om direct naar buiten te gaan, en wel het liefst naar de duinen! Vandaag (maandag 11 december) waren de slee-, fiets- en wandelsporen nog goed zichtbaar. De vogels beleven echter maar weinig lol aan de winterse omstandigheden.

Krooneenden

Voor veel vogels breekt een zware tijd aan; voedsel zoeken wordt steeds moeilijker en als het ook nog meer gaat vriezen zal het oppervlak aan open water snel teruglopen. Daarom gaan veel vogels op de wieken, verder naar het zuiden. Grote groepen Kramsvogels, Zanglijsters, Koperwieken en Spreeuwen vlogen vanmorgen over de zeereep naar het zuiden. Ook Rietgors en Veldleeuwerik gaan hun heil elders zoeken. In de duinen zijn de meeste plassen nog open, dus bevond zich op elk meertje wel een aantal eendensoorten, vooral Tafeleenden, Kuifeenden, Krakeenden en Wilde Eenden. Bij de meertjes bij de muur riepen meerdere Waterrallen en zocht een Dodaars naar voedsel. Een meer opvallende verschijning is de Krooneend, waarvan we in de winterperiode gemiddeld 30 tot 40 exemplaren in Berkheide tellen. Bij de plasjes in winning 3 vlogen een Bokje en een Watersnip op.

 

Goudhaantje zoekt naar voedsel

Door de winterse omstandigheden is het voor vogelaars een stuk interessanter geworden om een duinwandeling te maken. Sneeuwpret en “Vogelpret” dus.

 

Eén reactie - Een reactie plaatsen
  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!