Werk in uitvoering

Na al het gegraaf van Dunea zijn er gelukkig ook positieve zaken te melden als het gaat om werkzaamheden in het duin. Ik werd vorige week aangesproken door een buurvrouw die vroeg wat ze aan het doen zijn in Berkheide bij Katwijk “met al die hekken en afzetlinten”.

Staatsbosbeheer is bezig om de omgeving van het Vlaggenduin een stevige “opknapbeurt” te geven. Dit duin is een fraai voorbeeld van het zogenaamde zeedorpenlandschap: duinen grenzend aan vissersdorpen, en tot halverwege de vorige eeuw gebruikt voor het boeten van de netten en voor de aanleg van akkertjes (nog het best herkenbaar ten zuiden van de Soefitempel). Hierdoor is een bijzondere plantengemeenschap ontstaan die landelijk geroemd wordt, met hele zeldzame soorten zoals Bleek Schildzaad, Blauwe Bremraap en Liggend Bergvlas.

Gelukkig hebben we door jarenlang procederen de aanleg van een weg er dwars doorheen (de Verlengde Westerbaan) kunnen verhinderen, maar de laatste jaren zie je hier aan alle kant exoten oprukken: Rimpelroos, Esdoorn, Mahoniestruik, Abeel, om een paar te noemen. Staatsbosbeheer is druk bezig deze te verwijderen en dat ziet er even niet fraai uit.

Gijs van der Bent, die de vogels telt op kavel 13, zond een paar foto’s van de omgeving van de scouting, die met hun terrein en gebouwtje grenzen aan het Vlaggenduin. Zijn begeleidende tekst:

“Ze zijn lekker bezig.

Foto 1 laat wat bergen meuk zien die verwijderd zijn, en tijdelijk gestort op de Cantineweg, op de parkeerplaats bij de Scouting.

Foto 2 het kaalgemaakte stukje naast de Scouting. Ik hoop dat ze hier het hekje repareren dat standaard wordt vernield om het terrein (al dan niet met honden) te kunnen betreden.

Foto 3 in bij de bocht in de Cantineweg vlak voor het scoutinggebouw. Ook dit draad wordt standaard vernield/doorgeknipt. Er wordt gewerkt aan een nieuw hek, maar voorlopig is dit nog een doorgang voor werkverkeer naar verderop in mijn kavel, zie foto 4. In het kavel zelf heb ik me nog niet begeven.”

foto 1

foto 2

foto 3

foto 4

Gijs staat dus positief tegenover het onderhoud op “zijn” stukje duin, maar heeft wel terechte zorgen over het hekwerk dat regelmatig gesloopt wordt. Binnenkort gaat Gijs weer de vogels tellen op zijn kavel, ik reken op mooie foto’s 🙂

Eén reactie - Een reactie plaatsen
  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!