Wanneer zie je een vogel het meest in de winter?

De uitwerking van de wintervogels gaat sneller dan ik dacht. Gisteravond is het me gelukt om het voorkomen van vogels in de winter in grafiek te zetten. Dit wordt nog netjes op de website gezet, maar hier alvast een voorproefje.

Je ziet van elke soort de gemiddelde aantallen per maand in het winterhalfjaar, en dat over de periode 1987 – 2019. Ik laat een voorbeeld zien, en wel van een graag geziene wintergast, namelijk het Baardmannetje:

Er zijn 9 “maartmaanden” geweest waarin het Baardmannetje ter plaatse is geteld (dus niet overvliegend). Het aantal over die negen maanden gemiddeld was vijf. Hierbij is Berkheide en Lentevreugd samengenomen. Het klopt niet helemaal, maar simpel gezegd: als het je lukt om heel Berkheide en Lentevreugd op een ochtend halverwege maart te inventariseren, dan heb je, statistisch gezien, afgerond 5 Baardmannetjes op je lijstje staan.

Tot zover de verklaring, het is natuurlijk veel leuker om de grafieken zelf te maken van alle soorten. Ik heb daarvoor een voorlopige pagina gemaakt waar je je gang op kan gaan. Dit is de link.

Hierna moet de trend per soort over de periode 1987 – 2019 zichtbaar worden, wordt vervolgd.

 

 

Eén reactie - Een reactie plaatsen
  • Ben ter Haar -

    ben zeer benieuwd of alles lukt en naar de statistieken van de lijsterachtigen, Waar zijn de tijden gebleven net een 1000 of meer kramsvogels

  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!