Vorderingen Lentevreugd

Er gebeurt op dit moment van alles in het duin: uitbreiding drinkwaterwinning, de aanleg van een fietspad in het noorden van Berkheide, en dan is er Lentevreugd. Staatsbosbeheer is hier bezig om de natuurwaarden op te krikken, ik heb er al eerder over bericht. Struiken worden verwijderd om het gebied meer open te krijgen, stuwen worden gerepareerd ten behoeve van de waterstanden en op verschillende plekken wordt de (voedselrijke bollen-)grond verwijderd om een voedselarme, vochtige toestand te creëren. Dit laatste is het meest zichtbaar in het terrein en de 30ste ben ik een kijkje gaan nemen om de vorderingen te zien.

In de zuidoosthoek, grofweg tussen de parkeerplaats en Rijksdorp, zijn ze al klaar. Een flink oppervlak aan kaal zand waar de plassen op staan, bijna niet voor te stellen dat hier binnen afzienbare tijd de orchideeën bloeien, maar dat is wel de verwachting. De eerste twee foto’s laten deze plaats vanuit verschillende standpunten zien.

Een stuk verderop, naar het zuidwesten, wordt nog volop gewerkt, maar een tweede laagte begint zich hier af te tekenen:

Wat meer naar het noorden: twee grote plekken waar (duindoorn-)struiken zijn verwijderd.

Aan de foto’s is het al te zien, het werd donkerder en donkerder. Er vloog nog wel een sperwer op een paar meter voorbij, maar verder was er steeds minder te zien in het afnemende licht. Tijd om terug te gaan. Hoewel, zo’n dreigende wolkenlucht is natuurlijk ook fraai.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!