Vorderingen fietspad Westerbaan

Het fiets/wandelpad dat langs de noordzijde van Berkheide komt te lopen begint al zichtbaar te worden, door de grondwerkzaamheden die aardig vorderen.
Het fietspad wordt onderdeel van een snelfietspad dat vanaf Leiden langs de N206 komt te lopen. Tussen de Meeuwenlaan en Cantineweg komt het voetpad ten noorden van het fietspad te liggen, bij de Meeuwenlaan kruisen de paden en komt het voetpad ten zuiden van het fietspad te lopen. Via de Meeuwenlaan kunnen ook fietsers uit Katwijk aanhaken op dit pad. Zie ook een eerder bericht van half september: https://www.vwgberkheide.nl/wordpress/van-leiden-naar-katwijk-op-de-fiets/

Tussen de duinen van Berkheide, begrensd door het hek van Staatsbosbeheer,  en het fiets- en voetpad is nog een strook die in principe gaat dienen als hondenlosloopgebied cq “ruiterpad”. Het zal ongetwijfeld een druk gebruikt stukje grond worden. Vanaf Leiden op de fiets wordt het een mooie verbinding met de boulevard, maar ook met het fietspad langs de zeereep.  Het wordt nu al druk gebruikt als plek waar je je je hond kunt uitlaten en paardenpad.

Het wordt een fraai pad, die door de doorsnijding van het duin ten westen van de Meeuwenlaan wel iets heeft van een holle weg. Rechts een bosstrook en links uitzicht op de duinen, wat kun je nog meer wensen? Ten aanzien van de veiligheid heb ik wel vragen. In gedachten zie ik de racefietsers al groepsgewijs de heuvel afracen naar het kruispunt bij de Meeuwenlaan, waar andere fietsers van rechts komen aanrijden en waar voetgangers het fietspad moeten kruisen. En krijg je geen ruzies over loslopende honden die de paarden voor de benen lopen? We gaan het zien de komende tijd, hopelijk zie ik beren op het pad.

Ik was er zondag de 20ste met Ben (onze voorzitter) om naar de vorderingen te kijken. Februari ’21 is naar verwachting alles afgerond.

Het eerste stukje fietspad bij de Verlengde Westerbaan/Cantineweg.

Ben inspecteert de (werk-)afscheiding fietspad en hondenlosloopgebied. Rechts is het halfverharde voetpad de heuvel op nog net te zien.

Gijs heeft een paar dagen later een paar foto’s genomen die ik hier opneem omdat ze iets recenter zijn dan de mijne. In Gijs’ woorden: het ziet er lieflijk uit.

Achter Overduijn, kijkend naar oost richting aansluiting Westerbaan. Links het halfverharde voetpad over de heuvel, in het midden komt het fietspad, wat de heuvel doorsnijdt, en rechts achter de afscheiding de hondenlosloopstrook.

Vanaf hetzelfde punt kijkend naar west.

Eén reactie - Een reactie plaatsen
 • A van Duijn -

  Dit fietspad gaat voor flink wat onrust zorgen in de duinen.
  Er komen ook wat bankjes, een mooie hangplek voor de jeugd.
  Ik hoor in gedachten al de scooters er in de avond erover rijden enz.

 • Een reactie plaatsen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Content is protected !!