Vleermuizen, sabelsprinkhanen en glimwormen

Een paar weken terug mochten Gijs van de Bent en ik mee op een vleermuizenexcursie voor IVN-gidsen in Poelgeest, geleid door onze eigen Gerard van der Klugt. We vonden het dermate interessant dat we allebei een bat detector hebben aangeschaft. Een bat detector is een apparaatje waarmee je de onhoorbare geluiden van vleermuizen omzet naar hoorbare. Afgelopen zaterdagavond hebben Ben, Gijs, Gerard en ik ze uitgeprobeerd in het Panbos.

v.l.n.r.: Gerard vd Klugt, Gijs vd Bent en Ben ter Haar

We liepen nog geen 100 meter over het hoofdpad, toen we het geluid van een lekkende kraan in een badkuip hoorden. Dat bleken twee Rosse vleermuizen te zijn. Grote vleermuizen (spanwijdte 30-40 cm) die over de boomtoppen gingen in een snelle, vrij rechtlijnige vlucht. Ze konden ze op dat moment nog goed zien, ze hadden duidelijk smallere vleugels dan de vleermuisjes die ik regelmatig in mijn achtertuin zie, typisch gebouwd op snelheid. Een stukje verderop op een open veldje vlogen op 2-3 m hoogte Gewone dwergvleermuizen en Ruige dwergvleermuizen rond. De geluiden die je hoort op een bat detector zijn allemaal terug te luisteren op deze site.

We hebben ook in het open duin achter het Panbos gelopen, maar daar lieten de vleermuizen zich nauwelijks horen. Gerard gaf aan dat dit nog niets zegt. Vleermuizen lassen na een tijdje pauzes in. Verder nog een mooie sterrenhemel bewonderd, en op de grond zagen we sterren stralen in het klein: glimwormen, de vrouwtjes, om precies te zijn. Glimwormen zijn fascinerende kevers. De mannetjes worden vuurvliegjes genoemd, want zij kunnen vliegen, waardoor je hun lampionnetjes tot op een paar meter boven de grond rond ziet gaan. De mannetjes zagen we niet, maar wel de vrouwtjes die tussen het strooisel oplichtten. Vrouwtjes hebben geen dekschilden of vleugels en zien eruit als larven.

Verder was Gerard helemaal gelukkig met de Grote groene -, de Struik- en de Duinsabelsprinkhanen die we hoorden op de bat detector. Kortom, een geslaagde avond en alle reden om de vleermuizen in Berkheide wat beter te volgen!

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!