Viooltjes lastig…?

Voor al die mensen die wel kunnen genieten van de viooltjes in de duinen, maar die nooit weten met welke soort ze te maken hebben:
-“zijn het nou Driekleurige viooltjes of Duinviooltjes?”
-“Zie ik nu Maartse viooltjes? Het is per slot van rekening maart…”
-“Of is het misschien een Honds viooltje, of een Ruig viooltje, want hij lijkt wel behaard…”

Het lijkt ons een goed idee om aansprekende soorten van de duinen die met een beetje hulp goed op naam te brengen zijn met behulp van foto’s, een plek te geven op onze website.

Te beginnen met de viooltjes. Wim Langbroek heeft een aantal foto’s verzameld/gemaakt en er een sleutel (=determinatietabel) bij geschreven die voor iedereen bruikbaar zou moeten zijn. Hieronder een voorbeeld. Met een eenvoudig kenmerk zijn die blauwe viooltjes direct in tweeën gesplitst, waardoor een aantal soorten direct afvallen.

We hebben hem met enige haast op de website gezet, want veel viooltjes bloeien maar tot juni. Trek er dus vooral op uit met je smartphone of tablet!
We zijn erg benieuwd naar jullie bevindingen, je kunt deze aan ons sturen m.b.v. het contactformulier op deze site: https://www.vwgberkheide.nl/wordpress/contact/, maar je kunt natuurlijk ook reageren op dit bericht.

Omdat de tabel gebaseerd is op foto’s is hij ondergebracht onder het fotomenu: https://www.vwgberkheide.nl/wordpress/hoe-herken-ik-een-soort-van-een/

Nogmaals dank aan Wim Langbroek, veel lees- en gebruiksplezier!

Eén reactie - Een reactie plaatsen
  • Koen van Zoest -

    Wat een ontzettend leuk idee om op deze manier zelfs de vogelaars nieuwsgierig te maken naar de nadere naam van een viooltje. Complimenten voor je mooie en goede tabel, Wim: simpel in gebruik en heel helder, ook door de goede foto’s.Een ieder succes gewenst met het zoeken en op naam brengen, maar … let toch ook nog op de vogels!!

  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!