Vegetatie van Berkheide, 45 jaar geleden …

Soms is er een fikse uitbreiding op de website die onbemerkt blijft als je er niet op wijst.

Dit seizoen is Maarten Langbroek betrokken bij een planteninventarisatie van Berkheide in opdracht van Staatsbosbeheer. Hij verklapt al dat hij een leuke soort op diverse plaatsen vindt: Ruw gierstgras. De vraag die dan heel snel opkomt is: “Stond Ruw gierstgras er vroeger ook?”.

Dan merk je dat we al lang in dit gebied bezig zijn. In 1990 verscheen een uitgebreid rapport van de Werkgroep Berkheide over de vegetatie van het gebied, vooral gebaseerd op gegevens uit 1975-1980 (J.M. van der Linden et al, 1990). En niet alleen planten, ook blad- en levermossen komen aan bod en er is een (summiere) lijst van paddenstoelen opgenomen. Dit rapport stond al vermeld op de pagina Publicaties/Rapporten met een afbeelding van de voorkaft, maar als je er nu op klikt krijg je het complete rapport te zien, 80 pagina’s lang. Het rapport geeft vegetatiebeschrijvingen van kust naar binnenduin, maar alle plantensoorten staan ook afzonderlijk vermeld met hun voorkomen in hokken in een lange tabel. Hier en daar beetje voor de doorbijters, want er worden latijnse namen gebruikt in de tabel, en je moet om de, inmiddels bijna vooroorlogs aandoende, opmaak heen kunnen kijken.

Voor degenen die te lui zijn om de lijst van rapporten door te nemen (hoor ikzelf ook bij) heb ik hier een rechtstreekse link naar het rapport. Veel leespezier!

Eén reactie - Een reactie plaatsen
  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!