Van Leiden naar Katwijk op de fiets

Snelfietspaden zijn hot tegenwoordig. Hierboven zijn twee voorgenomen snelfietspaden afgebeeld van Leiden naar Katwijk. Aan de onderste wordt al hard gewerkt: een fietspad van de Plesmanlaan in Leiden naar het zuiden van Katwijk, langs de Ir. G. Tjalmaweg (n206). Aan het Katwijkse gedeelte wordt dit jaar nog gestart met een fiets- en wandelpad door het noorden van Berkheide. Deze loopt door het duin, van de Cantineweg naar Laan van Nieuw Zuid in het westen. Halverwege komt er ook een aansluiting met de Meeuwenlaan, zie de afbeelding hieronder.

Van Topaz is kort geleden grond gekocht, zodat de weg vrij is voor aanleg.

In Leiden wordt druk gewerkt aan een fietstunnel onder de A44 door. En niet zomaar onder de A44 door, maar op een plek waar alle op-en afritten zijn richting Leiden en richting de nieuw aan te leggen woonwijk op het voormalig vliegveld Valkenburg. Ik heb het gemeten, de tunnel moet ca. 300 m lang worden. Daar is natuurlijk wel een prijskaartje aan verbonden. Tweeëntwintig miljoen las ik, maar dan heb je ook wat.  Hieronder het tunneltraject en plus een alternatief dat zich onmiddelijk aan mij opdrong, richting een prima viaduct een paar honderd meter noordelijk, en over een fietspad dat aan de kant van Oegstgeest al naast de snelweg ligt. Toegegeven, deze weg is 750 m lang, en dat is een hele 450 m langer. En ja, dat haalt de snelheid er zo uit, hè.

Toch ben ik wel blij dat het pad er komt, die 22 miljoen vergeet ik waarschijnlijk zo, en je hebt een mooie snelle verbinding met het strand.

Tunnel aan de Leidse kant in aanleg

 

bronnen:

https://www.allesoverkatwijk.nl/nieuws/algemeen/37028/nieuwe-snelfietsroute-tussen-leiden-en-katwijk-kost-22-miljoen

https://extra.katwijk.nl/projecten/fietspad-westerbaan

https://www.planviewer.nl/imro/files/NL.IMRO.0537.bpKATfpdwesterbaan-on01/t_NL.IMRO.0537.bpKATfpdwesterbaan-on01.html

https://sleutelstad.nl/2018/02/23/leiden-krijgt-fietstunnel-van-22-miljoen-onder-knoop-leiden-west-bij-a44/

https://www.flinkfietsen.nl/flinke-feiten/snelfietspaden/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!