Van aardbeiklaver …

Sommige hoofdstuk- of boektitels lijken nogal rechttoe rechtaan, maar toch kan ook hieraan diep denkwerk ten grondslag liggen. Zo heet het plantenhoofdstuk in het boek Bijzonder Berkheide ‘Van Aalbes tot Zwenkgras’, en dat zijn ook de eerste en laatste soorten in de plantenindex. Hoewel, soorten? Zwenkgras is de naam van een geslacht, waarvan verschillende soorten in Berkheide voorkomen. Omdat ‘Van Aalbes tot Zwarte Populier’ ons niet zo’n leuke titel leek, hebben we het geslacht er maar bij gesleept in de titel, en die kon dus de laatste plek in de index overnemen. We hadden natuurlijk ook de Zwenkdravik in het boek kunnen opnemen, maar die speelt geen bijzondere rol in de duinen en kwam daarom niet in aanmerking.
Het register van het boek ‘Van Aardaker tot Zwanenbloem’ begint met Aalbes en eindigt met Zwenkdravik. Maar omdat de redactie een titel met meer aansprekende soorten wilde hebben, zijn de nummers twee en op-dertien-na-laatst van het register in de titel opgenomen.
Daaraan moet ik denken als ik de Aardbeiklaver tegenkom, in beide boeken nummer vier in de plantenlijst (nummer drie is trouwens de Aardappel, maar dit geheel terzijde).

Foto’s: Aardbeiklaver in bloei en in vrucht, 22 augustus 2018, Willem van Gerridedel (= Pitruspoel), Berkheide.

Aardbeiklaver Berkheide  Aardbeiklaver Berkheide Aardbeiklaver vruchthoofdje Berkheide  Aardbeiklaver vruchthoofdje Berkheide

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!