Toch geen orchideeënroof!

In mijn bericht ‘Hondskruid uit Berkheide verdwenen?’ van 22 mei werd verondersteld dat mogelijk alle exemplaren van Hondskruid in Berkheide waren uitgestoken. Dat naar aanleiding van een melding en foto van Theo Westra.

Ik heb daarna een CSI (Crime Scene Investigation) gedaan op de bewuste plek, want ik wilde de plaats delict toch ook met eigen ogen aanschouwen. Het resultaat was een hele opluchting! Ja, er is gegraven op de groeiplaats van Hondskruid, maar dat is niet gebeurd door orchideeënrovers, maar door metaalfanaten, oftewel mensen met metaaldetectors, zo leidde ik uit de sporen af. Er waren wat grote en kleine plaggen uitgestoken, maar die waren in of bij de kuiltjes weer teruggelegd. Ik heb dat al vaak elders in Berkheide gezien. Ik kreeg de indruk dat er geen plaggen waren meegenomen, en dat er dus geen sprake is van orchideeënroof.

Ik was, net als Rogier van Vugt (zie zijn reactie op het bericht van 22 mei), ook al op voorhand verbaasd over de veronderstelde roof omdat Hondskruid nu nog niet in bloei staat en daardoor nog nauwelijks is te herkennen, zeker in hogere begroeiing zoals op deze plek.

Kortom: VALS ALARM! Maar het gegraaf op de groeiplaats van Hondskruid is natuurlijk wel een heel slechte zaak. Hopelijk kunnen we toch dit jaar weer genieten van deze prachtige orchidee in Berkheide.

Op de eerste drie foto’s (van 25 mei, met de mobiel, dus hopeloze kleuren) enkele grote en kleine plaggen op de groeiplaats. De laatste foto (met een echte camera) is van 5 juli 2012.

   

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!