…..tellingen?

Tot enkele jaren terug werden alle eendenkuikentjes (“pulli” in vogelaarstermen) geteld in Berkheide, maar daar zijn we onderhand van afgestapt. Je ziet genoeg eenden, zoals Kuif-, Tafel- en Slobeenden, maar het broedsucces is heel laag. Dat heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met de kwaliteit van het water in de meren en meertjes. Die is te goed. Dat zal je niet vaak horen, dus dat behoeft een beetje uitleg van mijn kant. Verreweg de meeste meren die je ziet in Berkheide zijn infiltratieplassen. Dunea pompt hier rivierwater in en op andere plaatsen wordt dit door “drains” weer aangezogen. Het water trekt van plas naar de drain door het duinzand in een kleine drie maanden. Enkele decennia geleden werd dit (voedselrijk) rivierwater nauwelijks voorgezuiverd, maar inmiddels wordt dit zo goed gezuiverd dat het vrij steriel is en daarmee veel minder aantrekkelijk voor eenden. Niet dat ik een tegenstander van voorzuivering ben, want die brandnetelzeeën van vroeger zijn we nu gelukkig kwijt.

Dan maar honden gaan tellen zegt een lid van onze werkgroep… Het is inderdaad bedroevend om te zien hoe veel honden je ziet lopen, al of niet aangelijnd,  met name in het noorden van Berkheide. Ik heb niets tegen honden, ik heb er zelf één vele jaren gehad, maar het wordt onderhand wel erg veel. Een beetje hondenpoep hoeft niet schadelijk te zijn, maar inmiddels is de grens wel bereikt. Vooral honden die niet aangelijnd zijn in het broedseizoen zijn een probleem in de kwetsbare duinnatuur.  Veel vogels broeden hier op de grond en worden door loslopende honden snel verstoord. Denk alleen maar eens aan de Boomleeuwerik die, i.t.t. wat de naam doet vermoeden, op de grond broedt (zie Vogels A t/m E ). En dan heb ik het nog niet eens gehad over de reekalfjes die hulpeloos in het gras liggen (zie ‘t Is Lente).

Geen plek om een hond los te laten, ook al “doet mijn Fikkie nooit wat”….

En bleef het maar bij een enkele hond, maar je ziet ook regelmatig dat hondenuitlaatcentrales de duinen weten te vinden. Hoog tijd voor Staatbosbeheer om hier wat aan te doen!

De honden op de foto mogen op deze plek loslopen gebiedt de eerlijkheid te zeggen.

Telt u mee? Twaalf honden(!) Foto: Gijs van der Bent

Eén reactie - Een reactie plaatsen
 • Arend van Duijn -

  Een oplossing kan zijn natuurlijk, de honden het gehele jaar aangelijnd .
  En dit natuurlijk ook actief controleren.

 • Een reactie plaatsen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Content is protected !!