Te droog

Terwijl ik ‘te droog’ zit te tikken regent het. Maar dat helpt niet genoeg.
In deze tijd van het jaar zou de waterstand in de vochtige valleien van Berkheide net als in andere duingebieden op zijn hoogst moeten zijn. Er zou water moeten staan in de valleien, zoals op bijgaande foto’s van voorgaande jaren (eerste foto: Boerendel, 13 maart 2011; tweede foto: Knolletjesdel, 15 februari 2016). Voor een beeld van de huidige situatie hoef je alleen maar het water weg te denken.
Het is te makkelijk om dit te wijten aan het droge jaar 2018. Uit bijgaande grafiek met de jaarlijkse neerslag in de periode 1910-2017 blijkt dat de hoeveelheid neerslag in Nederland geleidelijk toeneemt, en zien we tevens dat de jaarlijkse variatie aanzienlijk is. Zie ook https://www.clo.nl/indicatoren/nl0508-jaarlijkse-hoeveelheid-neerslag-in-nederland.
Het droge jaar 2018 (met 607 mm) past binnen de jaarlijkse variatie. Maar 2017 was juist aan de natte kant (862 mm, gemiddelde is 847), met als natste KNMI-punt zelfs het nabijgelegen Voorschoten met 1073 mm. En ook al vielen er vervolgens in het vroege voorjaar van 2018 normale hoeveelheden neerslag, de valleien in Berkheide waren toen al veel droger dan normaal. Hier lijkt zich een patroon af te tekenen, dat erop kan duiden dat er iets structureel mis is met de (grond)waterstanden in Berkheide.

Boerendel water Berkheide Grafiek jaarlijke neerslag Nederland 1910-2017 Knolletjesdel Berkheide water

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!