Tamelijk vruchtenloos

Nog een berichtje over de droogte in de duinen. Ook al is er afgelopen etmaal hier zo’n 27 mm neerslag gevallen, dat kan niet meer verhinderen dat het dit najaar een tamelijk vruchtenloos najaar gaat worden.
Ik ben een optimist, dus ik begin met de Duindoorns (rechtsonder), waarmee niet zo veel aan de hand is: ze hebben zat bessen (op dit moment van groen tot oranje), en je moet je best doen om een verdord exemplaar te vinden.
Maar veel andere struiken en bomen zullen dit najaar een magere opleveren. Meidoorns (geen foto): de bessen zijn klein, rijpen slecht, en het zijn er weinig. De meeste andere soorten: schrale toestand, zoals de foto’s van Liguster (linksboven), Zomereik (rechtsboven) en Kardinaalsmuts (linksonder, met witte loze vruchten) laten zien; weinig vruchten, klein, verschrompeld.
Reden voor paniek? Nee: het zijn gewoon ongewoon boeiende tijden! Ook dit hoort bij de natuur.
Foto’s van een paar dagen terug.

   

 • Ben ter Haar -

  Op veel plekken in het duin is het zoals jij uitbeeldt. Ben vanmorgen gaan kijken of ik nog een braampje kon verschalken voor de wintervoorraad jam. Goede plekken van andere jaren waren helemaal bruin. Toch is het me nog gelukt enkele plekken te vinden waar nog wat te plukken viel. Een beginnetje is er in ieder geval. Tussen winning 3 en plassen 38/39 stonden een aantal eikenbomen met opvallend veel eikels. Ook kardinaalsmuts met veel vrucht. E.e.a., zal wel te maken hebben met de plaatselijke grondwaterstand. Voor planten en bomen verwacht ik niet zoveel schade, bomen gaan door de droogte gewoon eerder in de winterstand. Voor vlinders en insecten die van bepaalde (waard)planten afhankelijk zijn verwacht ik wel een tik. Je vind bijv. in het hele duin amper nog een groene brandnetel en de hellingen met duinviooltjes zijn gewoon bruin.

 • Joop -

  Paniek is nooit goed, maar om te stellen dat dit bij de natuur hoort gaat me te ver. Droogtes zijn op zich natuurlijk, maar we beleven record na record…

 • Een reactie plaatsen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Content is protected !!