Stuwen, dammen, duikers en putten

Als vervolg op het werkbezoek aan Lentevreugd (zie mijn bericht van 4 november via https://www.vwgberkheide.nl/wordpress/werkbezoek-lentevreugd/) heb ik onlangs de randsloten met stuwen en relevante dammen, duikers en putten in kaart gebracht en gefotografeerd. Voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën over het (grond)waterbeheer in Lentevreugd is het nodig om een goed beeld van deze elementen te hebben, want die bepalen in belangrijke mate de (grond)waterstanden in Lentevreugd, samen andere factoren zoals afstroming vanuit naastliggend Berkheide en de aanwezigheid van dijkjes in Lentevreugd.

Voor de gelegenheid heb ik de stuwen van een eigen nummering voorzien, te beginnen bij de onderste stuw naast Rijkdorp, en eindigend met nummer 21 in het noordwesten van Lentevreugd, op de grens met (de rest van) Berkheide.
Het werkpad tussen de randsloten en het schrikdraadraster is trouwens een heel handige en ook aantrekkelijke route om de rand van Lentevreugd te verkennen.

Op de foto’s (van 20 en 22 november) achtereenvolgens:

  • Stuw 7, in de slingerende beek naast de randsloot die grenst aan Rijksdorp. Deze stuw functioneert al jaren niet goed meer, omdat het water er aan de westelijke zijkant (links op de foto) omheen stroomt.
  • Stuw 11, richting ZW, ZW van de bollenschuur.
  • Stuw 13, richting NO, aan de ZW-punt van de plas langs de Katwijkseweg.
  • Stuw 16, achter het blokje met witte huizen in de bocht van de Katwijkseweg.

     

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!