Stiekeme Kleine bonte specht

Bij het tellen van de vogels op je kavel zijn er van die soorten die je heel snel over het hoofd ziet. De Kleine bonte specht is zo’n soort. Als hij zich laat horen is het eenvoudig genoeg, luister maar naar deze geluidsopname uit Xeno-Canto:

Het grootste deel van het seizoen is de Kleine bonte specht zwijgzaam en dan mis je  zomaar zo’n klein diertje dat zich onopvallend door de bomen verplaatst. René van Rossum hoorde er één in het Zwarte Duin, waarna het vogeltje vol in het zicht ging zitten. En dat leverde een paar fraaie platen op, zoals we van René gewend zijn. Behalve de grootte (de Kleine bonte specht is zo groot als een mus) is ook mooi te zien dat de zwart-wit tekening anders is dan bij de andere, algemene bonte specht in Berkheide, de Grote bonte specht.  Let ook eens op de staartveren  op de foto van de voorkant van dit spechtje: zeer stijf en gevorkt, waardoor hij steun geeft bij  het beklimmen van boomstammen.

Hoe doet de Kleine bonte specht het in Berkheide? Niet slecht, de laatste 10 jaar is hij een regelmatige verschijning geworden, maar nog altijd wordt hij weinig geteld, rond de 5 broedgevallen in heel Berkheide, tegenover een kleine 50 broedgevallen van zijn grote broer, de Grote bonte specht. Zie elders op deze website de grafieken van hun voorkomen: https://www.vwgberkheide.nl/wordpress/soortoverzicht-berkheide/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!