Sigaargallen

Lang geleden, tijdens mijn studie biologie,  was het me opgevallen dat aan de rand van rietvelden vaak gekke verdikkingen in het riet zaten. Ik vermoedde dat dit gallen waren, dus wat doe je dan, je legt een laag van die dingen in een aquariumbak van 80 cm lang, en vervolgens ga je op je studentenkamer wachten wat er gebeurt. Na een week verschenen er een aantal piepkleine sluipwespen, daarna een lichting van een grotere soort sluipwespen, en tot slot tientallen groenige vliegen die vrolijk in mijn studentenkamertje rondvlogen. Nooit iets van mijn medestudenten gehoord, ik neem aan dat ze dachten dat vliegen bij het studentenleven hoorden…

Het ging om de Sigaargalvlieg, Lipara lucens. De sigaargallen zijn eigenlijk in alle rietvelden terug te vinden, de meeste langs de rand, op ijle rietstengeltjes.
Zo ook in kavel 4 in Berkheide. Ik heb er eentje op de foto gezet en toen meegenomen naar huis. Met het scherpste aardappelschilmesje uit de keukenla heb ik de gal in tweeën gesneden (van je af snijden, het ding lijkt wel van hardhout gemaakt…, laat het Els het maar niet horen), zodat de made zichtbaar werd, zie de bijgaande foto’s.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!