Schapen langs de Sportlaan

De Sportlaan grenst aan de noordwestkant van Berkheide. Vóór je de zuidboulevard van Katwijk op deze weg bereikt, zie je links de Soefitempel en camping De Zuidduinen. Het is een wat verrommeld stukje duin, maar de noordhelling langs de weg was vroeger een befaamde plek voor bijzondere planten en in het bijzonder die van het zeedorpenlandschap.

Sinds kort wordt op deze helling schapenbegrazing ingezet. Goede zaak. Er is hier nog nooit beheer uitgevoerd. Dit is voor het eerst sinds de 45 jaar dat ik daar kom en woonde. De mooie vegetatie is bijna verdwenen door de stikstofdepositie en de enorme eutrofiëring door de bergen hondenstront. Mogelijk komt hier weer wat moois terug. Ik hoop dat het stuk tussen de camping en de Sportlaan ook nog gebeurt. Daar zijn vochtige laagtes met grote potenties die nu totaal verruigd zijn. Dit deel is eigendom van Katwijk. En nu Staatbosbeheer het beheer voor Katwijks eigendomsgebied doet, gloort voor dit voorheen waardevolle stuk weer licht aan de kim.

Er wordt overigens gewerkt met drukbegrazing, dat wil zeggen dat er tijdelijk begraasd wordt om een verruigd grasland weer kort af te laten grazen waardoor in het voorjaar hopelijk weer ruimte komt voor de noordhelling- en zeedorpenplanten. Om dit gecontroleerd te laten gebeuren wordt er gewerkt met een verplaatsbaar raster.

Eén reactie - Een reactie plaatsen
  • Rienk Slings -

    Prima beheer: drukbegrazing in de goede tijd van het jaar. En ook nog afgezegend door de Soefi’s (midden foto). 😉

  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!