“Schadelijke rupsennesten”

Via de website https://www.delpher.nl/ kan je zoeken naar artikelen in kranten, boeken en tijdschriften, die soms tot de 17e eeuw teruggaan. Een rijke bron van (historische) gegevens. Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Delpher.
Via Delpher kwam ik bijgaand artikeltje tegen in De Telegraaf van 5 maart 1930. Overlast door rupsen? Niets nieuws onder de zon.

 • Ben ter Haar -

  Toen ik in 1976 aan de Sportlaan ging wonen werd door de gemeente Katwijk nog enkele jaren in de zeereep met branders de nesten van de Bastaard Satijnvlinder vernietigd. Dit om overlast van de (lange brand)haartjes van deze rups voor de badgasten te voorkomen. Zover ik weet ging het alleen om de Bastaard Satijnvlinder en niet meer om andere soorten. Vanaf ik meen 1978 of 1979 heeft dit niet meer plaatsgevonden. Waarschijnlijk kwam dat doordat Berkheide (Staats)Natuurmonument was geworden en SBB het eigendom/beheer overgenomen had.

  • Joop de Leeuw -

   In Den Haag en Monster hebben ze vrij recent nog overlast gehad van de rupsen van de Bastaardsatijnvlinder, die massaal het strand opkropen: 2018 en 2010. Ik kan me herinneren dat ze rond 2010 nog nesten wegbrandden bij Den Haag, maar op het internet wordt alleen gesproken van het wegknippen van nesten als bestrijding.

 • Een reactie plaatsen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Content is protected !!