Restauratie historische gebouwen bedrijfsterrein Dunea

Volgens het bord zijn ze al vanaf mei dit jaar bezig met de restauratie van het historische pompgebouwtje bij het laagreservoir (de verzamelkom). Maar het bord is pas onlangs geplaatst bij het begin van de oprijlaan naar het bedrijfsterrein van Dunea in Katwijk (foto van 14 november).
Op 11 april 2016 hebben Ben, Gijs en ik onder begeleiding van Arie Twigt van Dunea deze gebouwen bezocht; enkele beelden daarvan zijn te vinden in hoofdstuk 27 van het boek Bijzonder Berkheide, en bijgaand.
Het pompgebouwtje (uit 1900) is samen met de watertoren (1878) en het voorfiltergebouw (1912) rijksmonument. Ik begreep van Ben, die onlangs nog op het bedrijfsterrein is geweest, dat ook het voorfiltergebouw wordt gerestaureerd. De restauratiewerkzaamheden zijn er waarschijnlijk de oorzaak van dat er dit jaar geen Zwarte Roodstaart in Berkheide heeft gebroed, want die huisde in het pompgebouwtje en het voorfiltergebouw. In dat laatste gebouw was ook een kerkuilnestkast aanwezig, waarin de afgelopen jaren is gebroed. Die kast is nu verplaatst naar een gebouwtje dat tegen de watertoren is aangebouwd, en hier hebben afgelopen oktober Kerkuilen succesvol gebroed (opvallend laat!).

     

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!