Reliëfkaarten van Berkheide

Via het Actueel Hoogtebestand Nederland kun je reliëfkaarten maken van Berkheide, met zelf gekozen opmaak en tot zeer groot detailniveau. Dat soort kaarten geeft veel informatie over het terrein, die in het veld niet altijd opvalt. Zie bijvoorbeeld deze kaart van noord-Berkheide.

Voor de oriëntatie: rechtsboven is Zanderij Westerbaan, daaronder het bedrijfsterrein van Dunea, linksboven voetbalvelden van Quick Boys, langs de linkerrand de Vrieze Wei (langgerekt) en Dorendel (veel landjes), daar schuin onder het Hoefijzermeer. Wat dingen die verder opvallen:
* de smalle groene boog van het bedrijfsterrein nar Dorendel laat zien welke enorme insnijding voor Winning 5 is gemaakt.
* de hoge duincomplexen zijn allemaal ontstaan door uitstuiving van de valleien zuidwest daarvan.
* ongeveer in het midden is een groen gebied in kavel 11, dat (bij verder inzoomen) blijkt te bestaan uit een groot aantal voormalige akkertjes. Dit was dus óók een vochtige vallei, wat nu in het veld niet opvalt maar wel herkenbaar is. Ook hier zijn potenties voor herstel van een vochtige duinvalleien. Noordoost hiervan ligt het Vlaggeduin, getooid met eeuwige sneeuw, met 37m het hoogste duin van Zuid-Holland.
* onderaan ligt een andere sneeuwberg, toepasselijk Witte Berg genoemd, met 32m ook een van de hoogtepunten van Berkheide. Links daarvan ligt de groene Pronkdel (plas 5), die natuurlijk te klein is om de hele Witte Berg te hebben opgeworpen, maar hij heeft er zeker toe bijgedragen dat de berg zo hoog is geworden.

Zo valt er vanaf je computer of ander scherm veel over Berkheide te ontdekken. Zie https://ahn.arcgisonline.nl/ahnviewer/. Om het beeld van bovenstaand plaatje te krijgen: zoom in, en kies in ‘lijst met lagen’ (rechtsboven) de 6e optie: AHN3 maaiveld – shaded relief.

Eén reactie - Een reactie plaatsen
  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!