Rapport over meeuwen en sterns in Katwijk

Ben ter Haar stuurde aan een select gezelschap onderstaand bericht, dat het verdient om breder bekend te worden, dus bij deze. Het gaat over de overlast (?/!) van meeuwen en sterns in Katwijk, gevat in een degelijk rapport met veel feitelijke gegevens.

Beste mensen, 

Hierbij een link https://katwijk.notubiz.nl/document/7426158/1 naar een zeer lezenswaardig rapport van bureau van der Helm over de meeuwenoverlast en ontwikkeling in Katwijk. Uitgebreide rapportage over verplaatsingen aan de hand van afgelezen ringen. (Bravo Annelies). 900 broedparen kleine mantelmeeuwen en 200 paren zilvermeeuwen is toch niet gering vind ik. Voor mijn gebouw staan 7 broedparen van beide soorten aangegeven. Dat lijkt me aan de hoge kant. Ik zou inclusief het gezondheidsgebouw van 5 uitgaan.
De scholeksters zijn zwaar onderschat. Alleen al in Hoornes en Rijnsoever broeden jaarlijks 5 paar op daken waarvan ik weet, terwijl ik elders ook zeker nog 4-5 paar weet te zitten. Leuk is de rapportage over “Bonnie en Clyde” de roofmeeuwen uit de Badstraat. Bonnie is ingeruild voor een jonger vrouwtje, die alras de boevenstreken heeft aangeleerd.
De aanbeveling uit het rapport van vorig jaar over een slechtvalkenkast is niet uitgevoerd, maar het lijkt de afgelopen dagen dat de slechtvalken dat zelf al hebben opgelost bij de Nieuwe Kerk in de Voorstraat.

Foto uit het genoemde rapport. Zie over deze zaken ook het kader van Gijsbert van der Bent op pagina 129 van het boek Bijzonder Berkheide. Foto onscherp? Klik erop en je krijgt een scherpe versie.

Stormmeeuwen dak floras Katwijk

Eén reactie - Een reactie plaatsen
  • Maarten Verrips -

    Jammer dat de uitvoerder heeft nagelaten te onderzoeken waar de onderzochte meeuwen hun voedsel vandaan halen. Gebleken is elders dat ze dat grotendeels uit zee halen. Broeden op daken heeft dus niets met voeren door mensen te maken.

  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!