Platstampen doe je zo

Op diverse plekken in Berkheide zijn schapen, runderen en paarden ingezet. Voor korstmossen pakt dat niet goed uit, zoals bijgaande foto’s (van 7 februari jl.) duidelijk laten zien. Aan de ‘graaskant’ van rasters zijn korstmossen vertrapt of zelfs helemaal verdwenen, aan de graasvrije kant kun je zien hoe een weelderige korstmosbegroeiing eruit kan zien.

Eerste twee foto’s: langs de Wassenaarse Slag, kavel 2. Eerste foto buiten graasgebied, met weelderige korstmosbegroeiing. Andere foto rond het schapenraster (je mag zelf raden wat de graaskant is). In het graasgebied zijn de korstmossen vertrapt door de schapen, maar nog wel aanwezig.
Laatste twee foto’s: langs het graasraster aan de oostkant van kavel 1. Buiten het graasgebied weelderige korstmossen, binnen het graasgebied van de runderen zijn de korstmossen helemaal verdwenen.

   

Eén reactie - Een reactie plaatsen
 • Ben ter Haar -

  Dat heet ‘golfbanisering’
  De bovenlaag van het begraasde gebied in kavel 1 is zo hard, daar kom je zelfs met een spade bijna niet meer doorheen. Oninteressant voor insecten en vogels die daarvan afhankelijk zijn.

 • Een reactie plaatsen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Content is protected !!