Opsporing verzocht

De koffietent in Berkheide is wel gesloten, maar niet helemaal dicht. Al een paar jaar weten twee paartjes Huismus een broedplaats te vinden onder het dak via de dakgoot, en broedt een paartje Witte Kwik onder de luifel waar ze via een flinke opening onder kunnen kruipen.

De koffietent is dus wel leeg, maar niet helemaal verlaten. Sterker nog: naast de genoemde soorten huist er regelmatig nog een soort, getuige de poepstrepen aan de voorkant en – nu wordt het echt spannend – de tientallen braakballen, die zowel op de grond zijn te vinden als op de dwarsbalken boven en onder de luiken. Er lijkt een relatie met de opening onder de luifel. Mede gezien vorm en formaat (anderhalf sigarettenfilter lang) van de braakballen lijkt een Steenuil een geschikte verdachte. Maar die is hier in geen tijden waargenomen. Kortom: we moeten goed opletten wie hier zit te braken.

Poepstrepen braakballen koffietent Berkheide Opening luif koffietent Berkheide poepo poepstrepen braakballen koffietent Berkheide poep braakballen koffietent Berkheide

 • Gijsbert van der Bent -

  Zou het niet ‘gewoon’ van een Torenvalk kunnen zijn. Onlangs vertelde iemand me heel trots dat ze een ‘uil’ onder de luifel van hun woning hadden. Dat bleek een Torenvalk, met net zoals hier veel poep en braakballetjes. Een kenner zou overigens snel kunnen zeggen of het Torenvalk-braakballen zijn.
  Als het toch een Steenuil is heb ik niets gezegd en gaan we een feestje vieren! Het is immers al weer 45 jaar geleden dat we voor het laatst broedverdachte Steenuilen in Berkheide hadden.

  • Joop de Leeuw -

   Braakballetje opentrekken: zitten er botjes/schedels in, dan is het een uil(tje), zoniet, dan vind ik een torenvalk idd de meest waarschijnlijke kandidaat. Het maagzuur van een uil is te zwak om botten op te lossen.

 • Joop de Leeuw -

  Ik heb vanochtend een braakbal onderzocht. Alleen muizenhaar, geen botjes. Verklaring van Gijs lijkt met het meest waarschijnlijk. Er vliegt daar ook regelmatig een torenvalk rond. Ik vind het wel verrassend dat een torenvalk onder een overkapping gaat zitten.

 • Een reactie plaatsen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Content is protected !!