Op aardsterrenjacht

“Aardsterren”. Raar woord eigenlijk. Als je sterren zoekt kijk je over het algemeen niet naar de grond. Aardsterren zijn paddenstoelen die niet op paddenstoelen lijken, in de zin dat ze geen steel hebben met hoed. Aardsterren werken zich simpel gezegd op als een 2-lagig bolletje uit de grond. Dat bolletje is een vruchtlichaam van de eigenlijke schimmel die als een netwerk onder de grond groeit. De buitenste laag van de bol barst open als een sinaasappel waarvan je de schil in partjes snijdt. De ontstane slippen buigen naar onderen, zelfs zover dat het vruchtlichaam los komt van de ondergrondse schimmel. Hierdoor ontstaat het beeld van een ster op de aarde. Het binnenste bolletje bevat de sporen die vrijkomen uit een schoorsteenachtige opening aan de bovenzijde.

De meeste soorten aardsterren komen op zandgrond voor. Daarmee zijn ze dus kenmerkende paddenstoelen voor de duinen, mooi en mysterieus om te zien, daarom ben ik ook verheugd dat Wim Langbroek een tabel op deze site gaat zetten om de verschillende soorten te kunnen herkennen. Voor de meeste soorten is dat goed te doen en om het allemaal wat laagdrempeliger te maken zullen er veel foto’s gebruikt worden.

Stel, je ziet een aardster in de duinen. Je maakt dan gebruik van een zogenaamde sleutel of determinatietabel om bij de goede naam voor je paddenstoel uit te komen. Zo’n sleutel leidt je langs de kenmerken, waaraan je de soort kunt herkennen als je hem weer tegenkomt.

De tabel die Wim maakt is gebaseerd op de aardsterrentabel van Leo Jalink, die geldt als dé specialist van paddenstoelen in de duinen.

Leo ken ik al vele jaren, net als zijn vrouw Cora. Voor hen is Berkheide relatief onontgonnen terrein wat paddenstoelen betreft, alle aanleiding dus om een kijkje nemen in ons gebied.

Op 20 februari gingen we op pad, Leo, Cora, Els (mijn vrouw) en ik. Er hing die dag voortdurend een dreigende donkere lucht boven ons, maar gelukkig begon het pas te regenen toen we teruggingen. Onze start was achter hotel Duinoord, dus in kavel 1, en vervolgens deden we kavel 4 en een klein stukje van 5 aan.

Bijzonder om te zien hoe blind je voor iets kan zijn (denk daar maar eens over na) als je daar niet specifiek naar op zoek bent. Ik loop al meer dan 25 jaar rond op dit stukje Berkheide en was altijd in de veronderstelling dat je aardsterren vooral op andere kavels moest zoeken, niet bij mij. Totdat er gegrapt werd dat ik met een serieuze aardsterrenplaag kamp, en dat er nodig op beheerd dient te worden…

Leo heeft een lijstje gemaakt (klik hier) van de soorten die we vonden en ik laat natuurlijk wat foto’s zien. Tenzij anders vermeld zijn de foto’s gemaakt door Cora.

v.l.n.r. Joop de Leeuw, Leo Jalink en Els Koeneman achter Hotel Duinoord

Forse aardster – JdL

Peperbus – JdL

 

Cora van der Plaats in actie – EK

Baretaardster

Meidoornvuurzwam

Plasjes van Simon – kavel 4

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!