Olifantspaden

Inmiddels een wijdverbreid begrip als je het mij vraagt: olifantspaden, platgetrapte, soms illegale, paden op plekken waar de plannenmakers achter hun tekentafels nooit rekening mee hebben gehouden. Meestal om een stuk af te snijden of om zomaar een alternatieve route te nemen.
En, kuddedieren als we zijn, volgen we het voorbeeld van de anderen, met als gevolg dat de olifantspaden steeds breder en prominenter worden.

Rond 2000 is een groot gebied opgeknapt in het zuiden van Berkheide. Infiltratieplassen verdwenen, het vergraven duin werd hersteld en er verschenen fraaie duinvalleien met bijbehorende bijzondere vegetatie met orchideeën, Parnassia, etc. Niet direct, de eerste jaren was een een kale woestijn, wat bij mij als ongelukkige inventarisator de naam “Kalahari” deed opkomen. Staatsbosbeheer heeft vanaf hotel Duinoord een laarzenpad aangelegd langs een aantal van die valleien zodat iedereen hiervan kan genieten. Helaas zie je na verloop van tijd dat er allerlei “doorsteekjes” worden gemaakt (we hebben zelfs iemand zien golfen in de grootste vallei), met als gevolg dat er verschillende olifantspaden ontstonden, waarbij je vaak een samenspel ziet van Schotse Hooglanders en wandelaars als het gaat om ontstaan en gebruik van nieuwe paden.

Op een satellietfoto van Google maps is dit goed te zien. Ik heb de olifantspaden gemarkeerd met pijlen. De rode lijn is het echte laarzenpad. Hoe vervelend is dit nu? Ik persoonlijk vind dat je niet te krampachtig moet doen als een enkeling wat van het pad afwijkt, bijvoorbeeld om een bloemetje te bekijken. In de Kalahari gaat het echter verder, de olifantspaden worden onderhand druk gebruikt en er ontstaan brede banen van vertrapte vegetatie. Broedvogels als Graspiepers, Boomleeuweriken, Blauwborsten en Roodborsttapuiten worden verstoord en je ziet ook dat steeds meer mensen het leuk vinden om de vallei in de lengterichting te doorkruisen, al of niet met honden.

Na overleg met Staatsbosbeheer is er daarom voor gekozen om een aantal van deze olifantspaden te blokkeren door het planten van duindoorns en door het plaatsen van een informatiebord met een uitleg waarom hiertoe is overgegaan. Op een mistige 15 januari deden we onze maandelijkse wintertelling en toen heb ik wat foto’s genomen. De struiken zijn gepoot door een groepje vrijwilligers en het is nog niet voltooid, want de route moet weer gemarkeerd worden met hier en daar een paaltje en het informatiebord volgt nog (zeg ik met de informatie van de 15de).

Goed werk Staatbosbeheer, jullie vrijwilligers en in het bijzonder Joël Haasnoot!

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!