Nieuwe fotogalerij

Er is een nieuwe fotogalerij aangemaakt: Kreeftachtigen. Onderhand zijn er zoveel afbeeldingen van deze diergroep, dat een aparte galerij gerechtvaardigd is. Dit komt vooral door de aangeleverde foto’s van Wim Langbroek, afkomstig van het strand. Ga zo door Wim! 🙂
Bovendien is een beetje opwaardering van deze schaaldieren wel passend op de dag dat Carola Schouten heeft aangekondigd dat kreeften niet langer levend in kokend water gegooid mogen worden.

Kreeftachtigen | WERKGROEP BERKHEIDE (vwgberkheide.nl)

Helmkrab.

 • Marijke Kooijman -

  Helmkrab Corystes cassivelanus
  De helmkrab dankt zijn naam aan de vorm van het rugschild: ovaal-rond, net een (fiets)helm. Die vorm heeft te maken met zijn levenswijze, evenals de lange sprieten vooraan de kop. Overdag leven ze rechtstandig ingegraven in het zand. De behaarde antennen steken net boven het zand uit en vormen een adembuis.
  Opvallend zijn de lange schaarpoten van het mannetje. Voordat de paring plaatsvindt, draagt het mannetje het vrouwtje met zijn lange schaarpoten rond.
  De kleur van de helmkrab is licht oranje of wit-gelig.

  Grappig,ik was gevraagd om een stukje te schrijven voor de nieuwsbrief van Het Groene Strand in Zuid-Holland. En ik koos de Helmkrab, het is altijd zo leuk als je deze vindt.

 • Joop de Leeuw -

  De Humes Bladkoning broedt inderdaad in het oosten, zoals Rusland. Ze overwinteren in Zuid-Azië, maar een enkele keer nemen ze de verkeerde afslag en dan worden ze in kleine aantallen gezien, met name in de kuststreken.

 • Een reactie plaatsen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Content is protected !!