Nachtzwaluwen, (voorlopig) resultaat

Op 24 juni is er gelijktijdig in alle duinen van Nederland, van Cadzand tot Schiermonnikoog, gezocht naar Nachtzwaluwen. Dit werd gecoördineerd door Wim de Groot, van de vogelwerkgroep Kennemerland. Alles bij elkaar zijn er een kleine tachtig tellers actief geweest in de schemering. De populatie van Nachtzwaluwen maakt de laatste jaren een flinke groei door en er worden, na vele jaren van afwezigheid, regelmatig Nachtzwaluwen in de duinen gesignaleerd. De laatste keer bij ons was in 2019, maar in 2020 was het geratel niet te horen in Berkheide. Het verheugende nieuws is dat dit jaar ook hier weer een territorium was te noteren. Een aantal mensen hebben hun nachtrust opgeofferd om dit vast te kunnen stellen, ook door op plekken te lopen waar geen nachtzwaluwen zaten, dank hiervoor!

Voor de (voorlopige) presentatie van de resultaten laat ik Wim verder aan het woord:

“Aan de laatste twee staven (2019 en 2021) van onderstaande grafiek zie je dat de resultaten dit jaar iets achterbleven bij de gehoopte verdere toename. Van toename was alleen sprake op Texel en Vlieland. De recentelijk nieuwe territoria in 2019 rond Bakkum, Haarlem en Noordwijkerhout hebben we dit jaar helaas niet aangetroffen. Blijft lastig om erachter te komen waar zoiets dan aan ligt. Het lijkt vooralsnog wel een goed jaar voor macronachtvlinders te zijn (m.m. Klaas Kaag). Misschien wat extra Corona-gerelateerde recreatie-druk? Wie zal het zeggen?
Zeeland (ZL) is overigens dit jaar ook meegeteld, waardoor we de volle kustlijn besloegen! Maar omdat die provincie bij de 2019-telling nog ontbrak kunnen de gegevens voor deze provincie natuurlijk niet vergeleken worden.”

De grafiek-aantallen tm 2018 zijn gegevens van Sovon over het complete broedseizoen (met dank aan André van Kleunen van Sovon). 2019 en 2021 zijn gebaseerd op jullie eenmalige telling-resultaten.

De laatste aantallen van 2019 van Sovon zelf komen overigens hoger uit dan wat wij geteld hebben (55 i.p.v. 41), omdat Sovon alle waarnemingen over het hele broedseizoen verwerkt.

Toch geeft zo’n eenmalige telling in de tweede helft van jullie met volle maan en rustig weer klaarblijkelijk ook al een aardig beeld, dankzij jullie enthousiasme om een avond hiervoor in touw te zijn. Gelukkig wisten ook de tellers die op de 0-stand bleven steken zich goed te vermaken met maan-overgoten landschappen en onder meer rugstreeppadden, boomkikkers, bosuilen, ransuilen, houtsnippen, glimwormen, meikevers, damherten, reeën, kleine plevieren, boomleeuweriken, sprinkhaanzanger en diverse soorten vleermuizen.”

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!