Meer Morieljes

Op Nature Today van 29 april stond het even verheugende als verontrustende bericht dat er 3 à 4 nieuwe soorten Morielje in Nederland zijn vastgesteld, zie https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?utm_source=newsletter&utm_medium=e-mail&utm_campaign=user-mailing&msg=26124.

Verheugend, want de biodiversiteit is toegenomen. Verontrustend, want zo wordt het determineren van ‘gewone morieljes’ een stuk lastiger.
We kenden voor Nederland al Gewone Morielje, Kegelmorielje en Kapjesmorielje, die vrij goed van elkaar te onderscheiden zijn. Nu zijn daar 3-4 soorten bijgekomen die allemaal verdacht veel op de Gewone Morielje lijken: Morchella americana (op kleiige rivieroevers), Hersenkronkelmorielje (M. vulgaris, open bossen op zand), M. rufobrunnea en mogelijk ook M. dunensis (open duin). De standplaatsvoorkeuren zijn niet absoluut en overlappen deels.

Dus wat staat er nu op de foto? Foto’s nabij trafohuisje langs Winning 2, tijdens paddestoelenexcursie van de Werkgroep Berkheide op 18 april 2015.

  

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!