Als je ergens spechtengeroffel hoort in Berkheide (en de rest van Nederland), dan gaat dit in verreweg in de meeste gevallen om De Grote Bonte Specht. Veel mensen kennen deze specht wel, met zijn rode plek op de kop (mannetje) en de rode anaalstreek, en de zwart-witte tekening op kop en rug. De resultaten van dit jaar zijn nog niet compleet, maar vorig jaar broedden er 38 paar in Berkheide.
Veel minder bekend is de Kleine Bonte Specht, die zoals de naam al zegt, een stuk kleiner is, ongeveer de grootte van een spreeuw. Een stuk zeldzamer in Berkheide, maar makkelijk over het hoofd te zien. Vorig jaar telden we maar 2 paar in Berkheide, maar het zouden er iets meer geweest kunnen zijn. Het wat hinnikend roepje valt dan nog het meeste op.
René van Rossum, onze hof- en hoofdleverancier van vogelfoto’s heeft een paar foto’s aangeleverd, zie hieronder tweemaal De Kleine Bonte Specht uit 2020 en 2015:
De tekening op de rug is heel anders dan die bij grote neef, de Grote Bonte Specht en hij heeft geen rode anaalstreek (“broek”).
Ed Schouten ontdekte dit jaar niet alleen een Kleine Bonte Specht in Berkheide (ten noorden van het Panbos), maar hij zag ook een paar jongen die net uitgevlogen waren. Een zeldzaam geluk! Zie de foto’s hieronder. Hij zag meerdere jongen die nog gevoerd werden bij het nest. Op de eerste foto is een volwassen mannetje te zien met voer in de bek, bedoeld voor de twee jongen, op de tweede en derde foto. De donsveertjes zijn goed te zien, zeker als je de foto’s aanklikt. De foto’s zijn van 18 mei j.l.
Leuk hoor!