Laagtes in Lentevreugd

Afgelopen weekend maar eens een kijkje gaan nemen op Lentevreugd, wetende dat er van alles staat te gebeuren. Een bordje van SBB bij de ingang gaf al aan wat:

Ik was er blijkbaar te vroeg, want er was nog niets van werkzaamheden te zien. Wel mooi weer voor een wandelingetje. Ik hoorde Waterrallen van verschillende kanten, een Watersnip vloog met veel misbaar voor mijn voeten op en de konikpaarden stonden mooi opgesteld in de zuidoosthoek.

Tussen de paarden en de wandelaars is een laagte te zien, die op de rechterfoto nog wat duidelijker is. In het plan van Staatsbosbeheer voor dit gebied staat te lezen dat dit oorspronkelijk was bedoeld als stroomgeul om overtollig water uit het centrale deel af te voeren. Maar dit is nooit gebeurd. Deze functie moet het alsnog krijgen. Achter de geul wordt de voedselrijke toplaag afgegraven. Die toplaag is zo voedselrijk vanwege de bollen die hier vóór 2014 zijn gekweekt. In de aldus ontstane laagte zal het vochtig worden door de stroomgeul ernaast en verschijnen hier hopelijk allerlei fraaie planten.

Een stuk verderop, vanaf de dijk waar een vogelobservatieplatform moet komen (zie informatiebord) was in de verte te zien hoe Olifantengras ver boven het riet uitsteekt. Ook dit is een restant van een voormalige kweek, stammend uit de tijd dat dit een agrarisch gebied was. Het Olifantengras breidt zich steeds verder uit en Staatsbosbeheer gaat deze exoot verwijderen nu het nog kan.

Rietveld met achterin woekerend Olifantengras.

Vandaag (donderdag) weer een kijkje genomen. De werkzaamheden zijn volop in gang gezet, het is een serieuze bouwplaats. Zandauto’s rijden af en aan om grond af te voeren, er zijn camera’s, een tijdelijk weg van rijplaten en er is al aardig wat grond verwijderd uit de beoogde laagte. Wandelaars worden omgeleid bij de ingang en ook ik kon niet dichtbij komen omdat er anders niet voor mijn veiligheid ingestaan kon worden. Jammer, maar logisch. “Onze” Casper Zuyderduyn en Johan Plug van Staatsbosbeheer waren er ook en ze zijn opgetogen over de kansen die hier ontstaan voor een mooie vochtige duinvallei. Ik heb wat foto’s gemaakt van deze plaats (waar vorig weekend de paarden nog stonden). De graafmachine staat op een dijk van weggegraven zand en de vrachtauto’s voeren dit in een continue stroom af. De Koniks en Schotse hooglanders grazen overigens onverstoorbaar verder.

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!