Leer hier uw omgeving kennen

Lang geleden stond naast de oprijlaan van het Museum van Volkenkunde in Leiden een kijkkastje met de intrigerende aansporing ‘Leer hier uw omgeving kennen’. Na inworp van een muntje kon je dan een aantal foto’s van Leiden bekijken, een soort diavoorstelling voor één persoon. Dit is althans wat ik me ervan herinner, maar dat zegt natuurlijk niet alles. Foto’s van het kastje heb ik niet kunnen vinden.
Ik moet hieraan denken als ik beelden van de Coepelduynen bekijk via het AHN (Actueel Hoogtebestand Nederland, zie voor bijgaand beeld deze link.
Via AHN (met een handige kleurkeuze!) vallen dingen op die je op luchtfoto’s maar net kan onderscheiden, en die in het veld niet of nauwelijks te zien zijn. Oftewel: Leer via AHN De Coepelduynen kennen!
Zie bijgaande foto van de omgeving van de Spijkerdel (iets ruimer gebied dan de Google Earth foto in mijn bericht van 6 juni, voor het gemak bijgevoegd). Opvallende nieuwe details: de patronen in het witte gebied rechtsboven, en de vierkante perceeltjes rechtsonder in het geel; heeft allebei ongetwijfeld met WO II te maken. Nou nog nagaan wat dit was, en in het veld kijken wat hiervan terug te vinden is.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!