Kruitdamp over het duin


Via Gerrit bereikte mij een artikel van Jaap Plokker over de schietbanen in Berkheide. Een ingekorte versie van deze tekst heeft 10 september in de Katwijkse Post gestaan.

De geschiedenis van de schietbanen bij Katwijk heeft zijn oorsprong in de ontploffing van het Leidse kruitschip in 1807, tijdens de Franse tijd. Lodewijk Napoleon maakte uit mededogen van Leiden een garnizoenstad(!) met veel soldaten die veel kruit nodig hebben, maar economisch gaf het de stad een duwtje in de rug. Die soldaten moeten natuurlijk oefenen en aanvankelijk werd de ontplofte wijk gebruikt als schietbaan, maar die bleek een beetje te klein (je blijft je verbazen…), dus waren de duinen van Katwijk na een tijdje de logische keus. Hoe deze plek zich ontwikkelde tot een schietbaancomplex dat tot ver in de twintigste eeuw gebruikt werd, is hieronder te lezen. Houd er rekening mee dat het document enkele seconden nodig heeft om te openen.

20200911-Geen Cantineweg zonder Leidse buskruitramp

En o ja, er werd niet alleen door soldaten geoefend, maar ook door Pro Patria studenten, de zogenaamde “rustbewaarders”. Brr…

Veel leesplezier!

Eén reactie - Een reactie plaatsen
  • Gijsbert van der Bent -

    Ja, Jaap Plokker is bron van goed gedocumenteerde historische informatie over Katwijk en omstreken. Hij deelt zijn bevindingen graag met anderen, dus daar gaan we nog meer plezier aan beleven!

  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!