Krenten in de pap

Als je zoals wij, de mensen van de Werkgroep Berkheide, bijna wekelijks in het broedseizoen je lapje grond in de duinen afloopt om de vogels te tellen, raak je aardig gewend om vogels te zien die “normale mensen 🙂 ” nooit tegenkomen, of denken tegen te komen. Toen ik in mijn studententijd naar vogels leerde kijken, was ik nog het meest verbaasd om te ontdekken dat er een Heggenmus (met hoofdletter en tussen-ennetje, brr) in de achtertuin zat te zingen.

Ik denk dat mijn collega-tellers het wel herkennen: de vraag of er dit jaar een Roodborst gaat broeden in je kavel wordt net zo relevant of dat je een Roerdomp hoort hoempen in het riet. Over reigers gesproken, af en toe zie je een vogel die je vrijwel nooit tegenkomt in de duinen, en dat zijn toch een beetje de krenten in de pap. Niet dat die pap zo eentonig is hoor, er broeden zo’n 50-60 soorten op regelmatige basis bij ons. Ed Schouten had zo’n momentje afgelopen week, toen er ineens een andere reigersoort in zijn kavel bleek te zitten, een Kwak. Lelijke naam voor een mooie vogel, en ook de foto die hij wist te maken vóór de vogel weer gevlogen was, is niet bijzonder fraai te noemen, maar hé, het is wel een Kwak…

Kwak in het zuiden van Berkheide – Ed Schouten

Geen foto van, maar Maarten Verrips had een paartje IJsvogels in zijn kavel. Nu maar hopen dat het weer, net als afgelopen jaar, een broedgeval wordt.

Eén reactie - Een reactie plaatsen
  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!