Korfslak neemt het nauw

 

 

 

 

Wie heeft er niet van de Nauwe Korfslak gehoord? Zeer zeldzaam in Europa, een belangrijke soort voor het duin als het gaat om het behalen van natuurdoelstellingen, komt in vele rapporten terug, maar wie heeft hem ooit gezien…? Zie hierboven, de schaalverdeling is in millimeters. De nauwe korfslak houdt van strooisellagen in kalkrijke duinen en komt bijna uitsluitend hier voor. Kalkrijke duinen hebben we in overvloed, inclusief Berkheide, dus dat ieniemienie slakje zal wel in grote aantallen voorkomen, zou je denken.

Helaas, de Korfslak doet zijn naam eer aan. De aantallen zijn fors geslonken de afgelopen jaren, en het beheer (met name begrazing en grootschalige regeneraties, maar ook het weghalen van abelen) is de boosdoener volgens de slakkenkenners.

Zie het volgende artikel in Nature Today, interessant leesvoer voor duinliefhebbers!

Eén reactie - Een reactie plaatsen
  • Ben ter Haar -

    Het is bij de stichting Berkheide Coepelduynen al vanaf het begin van Natura 2000 bekend, dat door de maatregelen voor het behalen van de natura 2000-doelen voor grijs duin (H2130)de doelen voor de Nauwe Korfslak (H1014) in het geding komen. Wij hebben daar geen passend antwoord voor de beheerders op gevonden. Het enige dat soulaas kan bieden is de stikstofdepositie drastisch terugbrengen, waardoor de “PAS-herstelwerkzaamheden” niet meer nodig zijn en er een gezonde duinnatuurontwikkeling kan plaatsvinden. Overigens is de PAS alleen maar ontworpen als legalisatie om door te kunnen gaan met de schadelijke stikstofdepositie veroorzakende economische zaken. Niet vanuit de behoefte/drang om toch maar die arme natuur te helpen.

  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!