Kleinst maar fijnst

Een week schreef Gijs van der Bent over de Nachtzwaluw in Berkheide.

https://www.vwgberkheide.nl/wordpress/nachtzwaluw-klopt-op-de-deur/

Die Nachtzwaluw zat er een week en om hem te horen moest je er ‘s-nachts op uittrekken, zoals de naam terecht suggereert. Een mooie manier om weer een aantal mensen te ontmoeten, al moest je wel twee maal kijken om te zien wie je voor je had in het donker. Het leuke was ook dat je niet alleen voor de Nachtzwaluw aan het nachtbraken was op kavel 4a, maar dat er paar honderd meter verderop in het rietmoerasje, genaamd De Drie Landjes de volgende bijzonderheid te horen was: Het Kleinst Waterhoen.

Het fietspad door Berkheide loopt langs De Drie Landjes en als je op dit fietspad stond kon je het rateltje van het Kl. Waterhoen af en toe onderscheiden, maar meestal werd het ondergedompeld in een lawaaierig concert van tientallen boomkikkers. Helaas waren er toch weer een aantal lieden die het noodzakelijk vonden om, al of niet met zaklantaarns, dicht langs de rand van het kleine moeras te lopen, alsof ze verwachtten dat ze dit kleine vogeltje in het donker tussen de rietstengels zouden kunnen zien.

Het Kleinst Waterhoen is een miniatuurral. Het beestje meet van snavelpunt tot staarteinde 18 cm (ter vergelijking, een spreeuw 21,5 cm!).  Het Kleinst Waterhoen is niet aan duinen gebonden. Het wordt in moerassen in het hele land gezien of gehoord, maar heel zelden. Vreemd eigenlijk, want dit moerasbewonertje komt in heel Europa, Azië, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw Zeeland voor, overal in moerassen, en daar zijn er toch genoeg van in ons natte land. Hoe vaak het hier broedt is lastig te zeggen, maar er zijn een aantal zekere broedgevallen vastgesteld. Het zijn typisch zomergasten, zie het staatje van Sovon:

Ook van Sovon afkomstig, de verspreiding in Nederland over de afgelopen jaren:

Gemiddeld worden er 10-30 territoria geteld in Nederland, maar er zijn duidelijk influxjaren, en 2019 bleek zo’n jaar te zijn. Ook Berkheide werd hierbij niet overgeslagen, op 7/6 telde Gijsbert Twigt een nachtelijke overvlieger bij de watertoren. Op 21/6 kwam Lentevreugd aan de beurt, op 28/6 werd er één gehoord op kavel 12 en kavel 12a, en van 21/6 tot 2/7 zat een exemplaar onophoudelijk te roepen op kavel 5a (De Drie Landjes), en op 28/6. Geen blijver vermoedelijk, maar wel erg leuk!

Voor het geluid, klik hier.  Daar zie je verschillende waarnemingen, klik dan op het luidsprekertje rechts bij de waarneming op 24/6 van, alweer, Gijsbert Twigt

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!