Jasses, grasses

Afgelopen week was ik in de Coepelduynen om te zien of de ingegraven nestkasten die door SBB geplaatst zijn, bezet zijn door Tapuiten.

Het valt niet mee om Tapuiten te verleiden om ver buiten hun huidige kleine broedgebiedje in de duinen bij Den Helder te gaan broeden, dat bleek maar weer eens. De kasten waren helaas niet in gebruik. Ik heb in een vorig bericht al aangegeven dat de begroeiing zo is toegenomen in de Coepelduynen. Of dat alleen dit jaar het geval is, doordat we zoveel nattigheid over ons uitgestort hebben gekregen, of dat er sprake is van een trend, is interessant om te volgen.

Voor mij aanleiding om in m’n oude foto’s te duiken. Ik heb een plek uitgekozen die mij in 2017 erg aansprak: een kale helling bij strandopgang 2B die erg opviel.

Half april 2017. Strandopgang 2B

Half april 2017. De bewuste kale helling

Half april 2017. De helling in zijn omgeving.

Dezelfde helling heb ik afgelopen week gefotografeerd. De helling is behoorlijk aan het dichtgroeien met Helm. Jammer, maar natuur is altijd veranderlijk. Wat me echter vooral opvalt, is de begroeiing van de omgeving. Die lijkt me veel minder aantrekkelijk voor Tapuiten geworden. Tapuiten moeten kunnen rondrennen op grijs duin, met overwegend korstmossen, insecten achterna zitten. Dat lijkt hier nauwelijks mogelijk.

Begin juni 2024, dezelfde helling.

Begin juni 2024, let op begroeiing op de voorgrond.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!