In een groen, groen knollenland

Door het natte voorjaar in combinatie met een te hoge stikstofdepositie krijgen snelgroeiende gewassen, met name gras, de kans om flink de hoogte in te schieten in de duinen. Ik houd mijn hart vast de komende kabinetsperiode.

Voor mij is dit vooral zichtbaar in de Coepelduynen, waar ik afgelopen weekend was om naar Tapuiten te kijken. Zeven jaar geleden had ik hier een kavel en het was confronterend om door dezelfde valleien te lopen. Ik had af en toe het idee dat ik door een hooiland liep, compleet met hazen. Ik zag er een aantal. De Haas, het Nieuwe Konijn…

Twee willekeurige plekken waar ik hazen zag, op de achtergrond Katwijk.

De vergassing was vooral erg in de (zuid)oostelijke helft van de Coepelduynen.

Gras met een “ondergroei” van Kandelaartjes.

Gras met Duinroosje en Braam.

 

 • Casper Zuyderduyn -

  Dag Joop, Je conclusie dat de vergrassing in de zuidoosthoek in recente jaren is toegenomen verbaast me,maar nu moet ik er wel bij zeggen dat ik dit deel van het gebied dit jaar nog niet bezocht heb. Volgens mij toont de laatste foto het vlakke deel ten westen van het abelenbos. Tot een aantal jaren geleden was dit een monotone dichte vegetatie van duinriet en zandhaver en in verder verleden is hier waarschijnlijk een stortplaats geweest. Door een aantal jaren van schapenbegrazing en maaien en afvoeren is het duinriet teruggedrongen en een meer gevarieerde,kruidenrijke schralere vegetatie met weliswaar nog veel grassoorten ontstaan. Op derde foto lijk ik vooral zachte dravik te zien en bv geen meer stikstof indicerende soorten als zandkweek of zandzegge. Prominente aanwezigheid van de eerste soort kan daarom ook meer te maken hebben met het uitzonderlijk natte voorjaar dan de verhoogde stikstofdepositie. Mijn indruk is dat de zuidoosthoek van de Coepelduynen de afgelopen vijf jaar in kwaliteit is vooruitgegaan door eerder genoemde maatregelen. Voor aanvang van deze maatregelen in 2019 waren grote delen van het gebied sterk verruigd/vergrast. Tot begin deze eeuw was hier een heel mooie zeedorpenvegetatie aanwezig, waar plaatselijk nu een voorzichtig herstel zichtbaar is.

 • Joop de Leeuw -

  Dag Casper, ik bedoel met “zuidoost hoek” het gebied waar ik doorheen moest lopen voor ik de tapuitenkasten zou bereiken, dat is de oostzijde van C1 tot halverwege C2. Ik denk dat jij het hebt over een kleiner gebied dichtbij de ingang. Dit was idd bijzonder verruigd en jullie (je toenmalige werkgever SBB) hebben dit enorm opgeknapt zoals je zelf ook zegt. Mijn foto’s zijn wat ongelukkig gekozen in de buurt van dit stuk, dat geef ik toe. Maar ik vond ook de in de valleien van C2 erg veel gras staan, zo heb ik ze nog nooit gezien. Hopelijk is het vooral het effect van een nat voorjaar zoals jij stelt. Wat ik zeven jaar geleden ook nooit zag waren al die hazen. Het lijkt me dat aanvullend beheer van SBB op een aantal plaatsen wel nodig is.

 • Een reactie plaatsen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Content is protected !!