Holen en holletjes

Op de Kleine Kalahari van kavel 9 loop ik maar zelden vlak langs de noordoost-rand. Maar bij mijn juli-rondes zag ik drie grote holen bij elkaar, terwijl daar jarenlang één groot hol te zien was. Een mooi gezicht; het doet me denken aan mergelgrotten. Maar wat zijn het, konijnenholen of een vossenburcht? Wie het weet, graag reageren. Vossensporen heb ik er nooit gevonden, ook niet geroken. Wel hebben mijn medeteller Allart en ik er vlakbij ooit jonge vosjes gezien, maar dat was jaren terug.
Nog boeiender vind ik wat er van dichtbij te zien is. De hele wand is geperforeerd door kleine en wat grotere gaatjes. Geen wonder, een zanderige steilwand in de zon is de ideale nestelplek voor veel solitaire (alleen levende) wespen en bijen. Na een gang uitgegraven te hebben, maakt de wesp of bij er enkele nestcelletjes in, die ze vult met voedsel voor de larven. Vervolgens legt ze in elk celletje één ei. Het voedsel bestaat bij bijen uit stuifmeel met een beetje nectar. Wespen vullen de cellen met verlamde prooien; elke wespensoort haar eigen prooisoort(en).
De wijdste gaten zijn vast van grotere graafwespen, zoals harkwesp, blokhoofdwespen en vliegendoders; de nauwere gaatjes wellicht van de pluimvoetbij, groefbijen, zijdebijen en zandbijen. De zandbijen vliegen vooral in het (vroege) voorjaar.
Op 27 juli heb ik een tijdje naar de gaatjes gekeken. Helaas bleef het bij eventjes één zoemende wesp, die ik te kort heb kunnen zien om te weten in welk gat ze verdween, laat staan om te zien welke soort het betrof. Komend voorjaar daar nog maar eens goed observeren. Want het zou leuk zijn, indien het een vossenburcht betreft, als er dan speciaal één soort zandbij te zien is, zwaar roodbruin behaard: het vosje! Indien het toch een konijnenhol is, wordt het niet mooier; we hebben immers geen bij of wesp die konijntje heet.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!