Het jaar van de Huiszwaluw in Berkheide

Het jaar van de Huiszwaluw had in Berkheide niet mooier kunnen beginnen. Vanaf eind april een groeiende groep die foerageerde rond Duinoord (zie ook het nieuwsbericht ‘Gastvrij Duinoord’ van 16 juni). Daarmee is de Huiszwaluw in Berkheide terug van lang weggeweest. De laatste territoria zijn waargenomen in kavel 1 in 1989 (2) en 1990 (3). En toen was er vorig jaar opeens weer één nest met uitgevlogen jongen in hetzelfde kavel. Dit jaar leek de Huiszwaluw zelfs zijn status als kolonievogel ook nog eens waar te maken.
De start in 2018 was laat, maar veelbelovend: op maar liefst 7 plekken ‘kleefden’ Huiszwaluwen tegen het pand, een begin van nestbouw was te zien (meest op regenpijpen en lampen) en er werd druk gefoerageerd.
Maar helaas stagneerde de nestbouw, op één geval na. Op het meest complete nest zat lang een vogel, maar tenslotte bleek ook dit nest verlaten. Naar de reden van deze teleurstellende afloop kunnen we gissen, maar vermoedelijk was er door de lang aanhoudende droogte en het warme weer te weinig modder beschikbaar. En op los zand kun je niet bouwen.

Op de foto het beste nest, op een regenpijp boven de achteringang van de keuken (Foto: Gerrit van Ommering, 15 juni 2018).

Huiszwaluw nest regenpijp Duinoord Berkheide

Eén reactie - Een reactie plaatsen
  • Maarten Verrips -

    Kan hier de beschikbaarheid van geschikt nestmateriaal een rol hebben gespeeld. Het enige wat ze kunnen gebruiken is duinzand. In de jaren 90 heb ik herhaaldelijk meegemaakt dat hiervan gebouwde nesten na verloop van tijd naar beneden vielen. Als ze volgend jaar weer opduiken is misschien het ophangen van kunstnesten te overwegen.

  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!