Gluren bij de buren

Akkoord, dit gaat niet direct over Berkheide of de Coepelduynen, maar de ontwikkelingen op het voormalig vliegveld Valkenburg hebben wel grote invloed op Berkheide. Ik neem aan dat het wel bekend is dat hier een woonwijk komt met 5600 woningen, dat de bouw in 2022 start, dat de N206 dubbel zo breed gaat worden, dat de Rijnlandroute hier gaat starten, en onder de A44 door duikt richting A4. Toch is het wel aardig om op de site van de gemeente Katwijk te volgen wat de plannen zijn: https://extra.katwijk.nl/projecten

Zo is er in september een stedenbouwkundig raamwerk gepubliceerd dat hier te downloaden is. Besef wel dat je dan een document van 46 Mb binnenhaalt… Heel kort samengevat: het moet vooral een groene wijk worden. Energieneutraal, alle energie moet van zonnepanelen en windmolens komen, er komt veel water en brede groene (rand-)zones. Hieronder twee impressies uit dit rapport.

Het lijkt een aantrekkelijke wijk te gaan worden. Veel groen om je heen, bootje voor de deur, Valkenburgermeer en de duinen om de hoek. Autoverkeer wordt weliswaar ontmoedigd, maar die Rijnlandroute komt er natuurlijk niet voor niks. Het gaat ook om een groot aantal mensen die vlakbij de duinen komen te wonen, en dat terwijl betrekkelijk kort geleden al de wijk Zanderij vlak naast Berkheide is gezet. Dat betekent een flinke uitdaging om een hoogwaardig Natura 2000 gebied te behoeden voor een toename van stikstofdepositie en recreatiedruk. Die stikstofdruk is momenteel al te hoog, en het aantal recreanten in Berkheide liegt er ook niet om: 550.000 per jaar in het Katwijkse deel van Berkheide (waarvan 142.000 in het Panbos).

Alle reden om kritisch naar de plannen te kijken voor een stikstofbuffering en recreatieve opvang van het gebied tussen woonwijk en Berkheide, de Mient Kooltuin en het barakkengebied. Daar is een gebiedsvisie voor geschreven, stakeholders brengen ideeën in (Stichting Duinbehoud en de Stichting Berkheide Coepelduynen praten ook mee). De gebiedsvisie voor de Mient Kooltuin is hier te downloaden. In die visie wordt een “Barakkenbos” geschetst, waar intensief gerecreëerd kan worden met voet-, fiets- en ruiterpaden. Daarnaast een “coulissenlandschap” van parallelle smalle uitlopers van het bos richting woonwijk met paardeweides en maneges en bedrijvigheid. Er wordt ook gesproken over een afwaardering van de N441 (Wassenaarseweg). En er komt dicht bij dit gebied naar alle waarschijnlijkheid een experimenteel drone-“vliegveld” voor onbemande vliegtuigjes die via een corridor over Berkheide naar zee zouden moeten kunnen vliegen. Hieronder staat een tekening die een aantal malen terugkomt in dit rapport.

Ik ga hier verder niet in op details en uitgangspunten van de visie. Ten eerste omdat het rapport zeer leesbaar is en ten tweede omdat er nog niets in beton gegoten is.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!