Gespook voor de kust

Na een storm is het altijd weer de vraag wat er allemaal is aangespoeld op het strand. In Nederland wordt het strand goed afgezocht door verschillende strandwerkgroepen. Daarbij worden veel bijzonderheden gevonden waaronder fossiele schelpen, eikapsels van haaien en roggen, botten, allerlei soorten krabben en nog veel meer. Na zware stormen kunnen er ook beesten aanspoelen uit de diepere delen van de zee. Daarnaast kunnen drijvende objecten als tonnen en boeien van ver komen.

Op 8 november trokken twee Sneeuwgorzen mijn aandacht op het strand voor Berkheide. De vogels zaten te foerageren tussen het wier en de mosdiertjes in de oude vloedlijn. In dezelfde vloedlijn lag een grote blauwe ton. Direct vielen de mosselkluiten en verschillende zeepokken op die op de ton aanwezig waren. Het is altijd de moeite waard om dan even van dichtbij te gaan kijken. Onder de mosselkluiten is het vaak nog vochtig waardoor veel zeebeestjes, met name kreeftachtigen en wormen, nog een tijdje in leven blijven. Onder de mossels zaten veel Gemarmerde slijkgarnalen (Jassa marmorara). Op de bovenkant van de ton zaten bovendien enkele tientallen spookkreeftjes. Het ging om het Bruingevlekte spookkreeftje (Caprella equilibra). Spookkreeftjes zien er spectaculair uit. Door het uiterlijk worden ze ook wel skeletgarnalen genoemd. In 2020 zaten beide soorten ook op een aangespoelde boei uit België (https://www.vwgberkheide.nl/wordpress/boeien-zon-spookkreeft/).

Mossels met daartussen het Bruingevlekte Spookdiertje

 

 

Er werden twee andere vlokreeften aangetroffen op de ton; Gammaropsis maculata en Stenothoe tergestina. G. maculata is een opvallend getekende soort waarvan enkele vondsten bekend zijn uit het noordelijk deel van de Noordzee (mondelinge mededeling Marco Faasse). Het is de eerste vondst van de soort op het Nederlandse strand.

Gammaopsis maculata (vlokreeftje)

Stenothoe tergestina (vlokreeftje)

Op 9 november lag er tussen het wier een fraai roze gekleurd exemplaar van de Nagelkrab (Thia scutellata). Deze krab komt voor in het zuidelijk deel van de Noordzee in zandige en slibrijke bodems. Mogelijk spelen zandsuppleties een rol bij vondsten op het Nederlandse strand.

Nagelkrab (voorzijde rechtsboven – JdL)

Nagelkrab – alle foto’s van de auteur.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!