Geen plas 3 meer

Vlak achter het Dunea-terrein op de Cantineweg in Katwijk lag er tot voor kort in spoelplas. Hier werd rivierwater voorgezuiverd voordat het de duinen ingepompt werd. De bodem van deze plas werd gevormd door een metersdikke laag Norit. Inmiddels is er een schonere techniek ontwikkeld, zodat deze spoelplas niet langer noodzakelijk is. De plas staat op de kaart hieronder aangeduid met een “3” en “sp” van spoelplas.

Hieronder is plas 3 te zien op een foto van mei ’21. De werkzaamheden waren al gestart op het werkterrein van Dunea, buiten de hekken werd de plas nog even gespaard tot na het broedseizoen. Op zich een goede zaak dat de “Noritplas” opgeheven is, dat spul hoort niet in een Natura-2000 gebied te liggen, maar voor degenen die die kavel inventariseren, is het zuur om te zien dat ze er niet langer karekieten of een broedende Dodaars meer hoeven te verwachten.

Plas 3, mei 2021.

De plas wordt nu opgevuld met zand en het moet hier grijs duin worden. Dat kan wel 10-20 jaar duren, dus Allart en Gerard zullen nog een tijdje met een zandbak moeten leven.

Plas 3 wordt opgevuld. 16 oktober 2021.

Foto’s Gerard v.d. Klugt

Eén reactie - Een reactie plaatsen
  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!