Geen Goudjakhals in Berkheide?

De Goudjakhals is op weg naar Nederland. Sterker nog: sinds 2016 zijn er al enkele waarnemingen in Nederland gedaan. De Zoogdiervereniging heeft laten onderzoeken hoeveel leefgebied er voor deze nieuwe Nederlandse soort is, zie https://resource.wur.nl/nl/show/Op-huizenjacht-voor-de-jakhals-.htm. Resultaten van dat onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in een artikel van Joliene Wennink in het tijdschrift Zoogdier. Een kaartje daarbij laat zien dat ca. 75% van Nederland geschikt is. Dat geloof ik graag.
Maar ik geloof niet dat de Waddeneilanden (op Vlieland na) geschikt zijn (want daar komen ze niet zomaar), en ik geloof ook niet dat van de duinen alleen Voorne en enkele gebieden in Noord-Holland geschikt zijn. Kennelijk moeten de aannames waarop deze kaart is gebaseerd nog wat worden bijgeslepen. Maar laten we dit maar beschouwen als schoonheidsfoutjes. De Goudjakhals is op weg naar Berkheide!

Herkenning: een ‘kleine wolf’, met verhoudingsgewijs kleine kop, vrij korte staart met zwarte punt, en een vrij vaag zadeldekje. Voor meer info zie http://www.zoogdiervereniging.nl/goudjakhals-op-weg-naar-nederland.

Foto Goudjakhals ontleend aan bericht van Wildbeheereenheid Susteren/Graetheide van 7 april 2018. Kaartje met potentieel leefgebied (geel = geschikt, groen is zeer geschikt) afkomstig uit het artikel in Zoogdier.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!