Geen energiecentrale bij de Uitwatering

Ben meldde het al op de bestuursvergadering van 24 februari van de Stichting Berkheide Coepelduijnen (ja, met ‘ij’ conform de statuten): de geplande Blue Energy centrale langs Uitwatering bij Katwijk gaat niet door. Ik werd er weer aan herinnerd door een artikel hierover in de zojuist uitgekomen aflevering van Roots van mei-juni 2020 in de serie ‘De kwestie’. Daarin staat ook de reden aangegeven: aanleg van de centrale is veel te duur in verhouding tot de beperkte opbrengst van maximaal 1 MW (megawatt).

Zie de volgende links voor meer info over de plannen: https://www.rijnland.net/over-rijnland/innovatie-en-duurzaamheid/blue-energy-energie-uit-water en https://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/energie/blue-energy-democentrale-in-katwijk-duurzame-energie-opwekken-uit-zoet-en-zout-water.html. In deze ronkende teksten rekent men zich rijk en wordt hoog opgegeven van de potentie van de centrale. Daarbij doen ze alsof 1 MW veel is, maar het is slechts een derde van de opbrengst van 1 van de 43 windmolens in het windmolenpark Luchterduinen. De geringe potentiële opbrengst komt door de beperkte aanvoer van zoet water door de Rijn.

Je zou kunnen zeggen dat alle beetjes helpen, en wie het kleine niet eert enz., maar hier zou toch echt sprake zijn van een dure druppel op een gloeiende plaat, en daar schiet je niets mee op. Verder doet men voorkomen alsof het een bewezen techniek is, maar niets is minder waar: Katwijk zou  de eerste proef op praktijkschaal worden. En dan hebben we het nog niet gehad over de invloed op de omgeving: er zou een fabriek komen met buizen van en naar de Noordzee, waar men wijselijk geen afbeelding van heeft gemaakt. Bijgaand plaatje is van de proefopstelling op de Afsluitdijk. De centrale in Katwijk zou 20 maal zoveel capaciteit krijgen, wat ook moet betekenen dat de fabriek in Katwijk vele malen groter zou worden dan de proefopstelling op de Afsluitdijk, want voor 20 maal zoveel capaciteit is ook een 20 maal zo grote oppervlakte aan membranen nodig.

Kortom: gelukkig blijft Katwijk gespaard van dit experiment.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!