Gastvrij Duinoord

Hotel Duinoord is altijd het epicentrum geweest van gebouwgebonden broedvogels van Berkheide. Elk jaar meerdere Spreeuwen en Huismussen die nestelen onder het dak van het hoofdgebouw. En een Boerenzwaluw en Witte Kwikstaart in of rond de oude (nee, historische!) schuur achter het hoofdgebouw.
En soms ook Huiszwaluwen die nesten maken aan het hoofdgebouw. Vorig jaar was er één nest, voor het eerst sinds 1990 (toen 3 nesten). Gisteren heb ik 6 nesten aan Duinoord gezien, van een beetje luie Huiszwaluwen: ze hebben allemaal een steuntje aan de onderkant in de vorm van een lamp of regenpijp. Zo’n steuntje is iets wat de Boerenzwaluw altijd nodig heeft, terwijl de Huiszwaluw meestal zijn nest ergens tegenaan en niet bovenop plakt. Maar het doet er niet toe: we zijn blij met deze bewoners van Berkheide. En het was goed om te horen dat ook de medewerkers van Duinoord het leuk vinden, ondanks de rommel die het hier en daar oplevert.

Voorkant Duinoord. Uiterst rechts onder het pannendak zijn twee nesten van de Huiszwaluw op regenpijpen.

Twee nesten van Huiszwaluw op regenpijpen. Ook vanuit de oversteek wordt gepoept.

Detail van onderste nest op regenpijp aan voorkant.

Nesten op lampen aan zij- en achterkant.

De oude, nee: historische schuur, waarin zich een nest van de Boerenzwaluw bevindt.

  • Maarten Verrips -

   Prachtig! In het verleden is het gebeurd dat huiszwaluwnesten voortijdig naar beneden vielen bij Duinoord. Vermoedelijk omdat ongeschikt nestmateriaal (nat zand) was gebruikt. Hopelijk loopt het nu anders af.

 • Een reactie plaatsen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Content is protected !!