Feest in Berkheide!

Afgelopen week was het goed raak met zeldzame vogels in Berkheide en de Coepelduynen:

Albert Molenaar ontdekte in kavel Va een adult mannetje zomerkleed Kleine Vliegenvanger! Meestal gaat het om onvolwassen vogels (1e kalenderjaar) die zonder kleur er wat saai uitzien, maar dit volwassen mannetje was erg fraai! Gelukkig kon ik wat foto’s maken waarop het kenmerkende wit in de staart opviel. Zelfs in de vlucht was dat goed te zien.

Een dag later ging Jacco van Beelen daar ook even kijken en hij fotografeerde een onvolwassen Blauwstaart! Zie: https://katwijk.waarneming.nl-Blauwstaart.  Maar het werd nog mooier …, Gijsbert Twigt vond in de aangrenzende dennen een Pallas’ Boszanger die regelmatig terug te zien was, samen met Goud- en Vuurgoudhaantjes. Marijn Prins noteerde een Grauwe Gors die over de zeereep naar het zuiden vloog en dat is voor Berkheide pas de tweede waarneming ooit, naar mijn weten.

Maar het kan nog gekker: Casper Zuyderduyn ontdekte in de Coepelduynen een Westelijke Orpheusgrasmus!!! Zie: https://katwijk.waarneming.nl – Westelijke Orpheusgrasmus

Kleine vliegenvanger in Berkheide – René van Rossum

 • Gijsbert van der Bent -

  Als een gek aan het foerageren. In ieder geval die Kleine Vliegenvanger en die Pallas’ (Blauwstaart heb ik niet gezien).
  Opvallend genoeg de volgende dag helemaal niets meer te beleven.

 • Een reactie plaatsen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Content is protected !!